Objavljena knjiga Jelene Obradović Mojaš ‘Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu’

483

U izdanju Dubrovačkih ljetnih igara objavljena je knjiga Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu autorice Jelene Obradović Mojaš iz HRT-ova centra Dubrovnik koju će u dubrovačkoj festivalskoj palači sutra u 19.00 uz autoricu predstaviti Ivana Medo Bogdanović, Perica Martinović i Davor Mojaš. Riječ je o dokumentarnome radijskom štivu s uredničkim potpisom Željke Turčinović, koje govori o višedesetljetnim uzajamnim vezama HRT – Radija Dubrovnik i Dubrovačkih ljetnih igara. Plavi razgovori zabilježeni su u studijskim prostorima Ville Glavić, u kojoj je desetljećima bio smješten HRT – Radio Dubrovnik.

Knjiga sadržava četrdesetak razgovora s umjetnicima koji su obilježili povijest Dubrovačkih ljetnih igara istodobno potvrđujući misao i poslanje HRT – Radija Dubrovnik u prošlih 25 godina kao vjernoga arhivara kulturnih zbivanja s jasnim naglaskom na ulogu i važnost Hrvatskoga radija (HRT – HR) u promidžbi i očuvanju hrvatske kulture. Neprekinuto u cjelogodišnjemu terminu od srpnja 1992. godine redovito su u Plavim razgovorima gostovali umjetnici koji su bili članovi festivalskih ansambala, različitih dramskih, baletnih i opernih podjela, solisti, glazbenici, dirigenti, slikari, fotografi, ali i mnogobrojni umjetnici koji su pohodili Dubrovnik.

Autorica Jelena Obradović Mojaš diplomirala je na Pravnome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1989. godine i doktorirala na poslijediplomskome doktorskom studiju Povijest stanovništva Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Objavljuje publicističke i znanstvene radove iz područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije Kolenda u Dubrovniku – tradicija kolendavanja od XIII. do XXI. stoljeća objavljene u izdanju Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Dubrovniku. Znanstvena je suradnica na studiju Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku.

 Od 1989. godine radi u Informativnome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR), a istodobno za programe nacionalnih mreža prati kulturu i znanost. Urednica je tjednih emisija, komentatorica izravnih prijenosa, autorica brojnih baštinskih dokumentarnih zapisa i emisija u Dramskome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR). Pokrenula je tjednu emisiju iz kulture Plavi razgovori  koja se u programu HRT – Radija Dubrovnik neprekidno emitira od 1992. godine. 

U proizvodnji HRT – Radija Dubrovnik 2003. godine snimila je ciklus emisija Ivan Pavao Drugi i Dubrovnik objavljen na četiri nosača zvuka, koji su Svetome Ocu darovani tijekom posjeta Dubrovniku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *