PLENKOVIĆ U BIH: Čini se kako su znakovi smirivanja oko Pelješkog mosta na vidiku

316

Jučerašnji posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH odvija se u razdoblju složenih odnosa između dvije zemlje. Sporna područja su Pelješki most i Izborni zakon BiH. Ali znakovi smirivanja su na vidiku.Jučerašnji posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH odvija se u razdoblju složenih odnosa između dvije zemlje. Sporna područja su Pelješki most i Izborni zakon BiH. Ali znakovi smirivanja su na vidiku.

– Hrvatski premijer Andrej Plenković političar je euroatlantskih opredjeljenja s posve jasnim zauzimanjem za uključivanje Bosne i Hercegovine i u Europsku uniju i NATO, jer je takvo geopolitičko pozicioniranje BiH instrument za stabiliziranje prilika na Jugoistoku Europe – ovo je za Deutsche Welle rekao politički analitičar Pejo Gašparević, naglašavajući da se u Plenkovićevom pristupu BiH može iščitati ona geopolitička orijentacija koja želi odagnati širenje ruskog utjecaja u BiH i na Balkanu uopće.

– Za širenje ruskog utjecaja se, s druge strane, otvoreno zauzima predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik. U aktualnoj političkoj podijeljenosti u BiH na pro-NATO gibanja koja zastupaju hrvatska i bošnjačka politička klasa, i anti-NATO dinamika koju predvodi predsjednik RS-a Dodik, posjet hrvatskog premijera Plenkovića BiH značit će i potporu jačanju euroatlantskih snaga u BiH. Udahnjivanje novih euroatlantskih političko-diplomatskih energija u BiH ima svoje razloge s obzirom na to da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dozirano smanjuje tonalitet anti-NATO raspoloženja u Srbiji –  kaže Gašparević.

No, relacije BiH-NATO trenutno su u sjeni političkih razmimoilaženja Sarajeva i Zagreba oko izgradnje Pelješkog mosta. Ipak, nakon pisama državnih ministara Adila Osmanovića i Josipa Grubeše hrvatskim dužnosnicima, u kojima su ministri iz BiH iznijeli suprotstavljene stavove oko izgradnje Pelješkog mosta, uslijedile su pomirljive izjave članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *