Plenković uputio pismo u vezi projekta Pelješkog mosta

423

Predsjednik Vlade uputio pisma predsjedniku EK Junckeru te predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i njegovom zamjeniku u vezi s projektom Pelješkoga mosta.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izvijestio je predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera o svemu što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom i izgradnjom Pelješkoga mosta, projektom od iznimne važnosti i za Hrvatsku i za Europsku uniju, kao trajnom rješenju pitanja hrvatskog i europskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskoga koridora.

Podsjetio je da se ovaj projekt realizira u konzultacijama s Europskom komisijom te u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom. Plenković je ponovio da Republika Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.

Podsjetio je na značajan financijski doprinos Europske unije koja sa 357 milijuna eura financira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj te da je u tijeku javna nabava i odabir izvođača.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, predsjednik Vlade podsjetio je na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta. Napomenuo je kako je postignuto izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svojem državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz. Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru.

Predsjednik Vlade Plenković još jednom je potvrdio potporu koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema europskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *