POČELO JE! U Dubrovniku najavljen prosvjed protiv poreza na nekretnine

174

Dubrovčani su se aktivirali i putem Facebooka najavili mirni prosvjed protiv poreza na nekretnine. Dalmacija Plus vam donosi kronologiju koja je dovela do aktiviranja građana i organiziranja prosvjeda.

Naime, Grad Dubrovnik, kao i većina drugih gradova i općina, pozvao je vlasnike i korisnike nekretnina na svom području da radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine i zaduživanja obveznika plaćanja poreza, najkasnije do 10.rujna 2017. godine dostave nadležnom upravnom odjelu podatke o nekretninama i poreznim obveznicima koristeći propisane obrasce.

Ovaj poziv naljutio je velik broj građana kojima nije jasno, što oni zapravo plaćaju, koliko i kada. Građani su se tako u Dubrovniku organizirali te najavili održavanje mirnog prosvjeda protiv poreza na nekretnine za 25. kolovoza u 18 i 30 na samom ulazu u Stari grad u Dubrovniku, kraj Onofrijeve fontane.

“Nismo samo ovce za šišanje”

– Pozivamo sve ljude dobre volje i jake želje za promjenom da nam se pridruže na mirnom prosvjedu protiv harača dana 25.08. s početkom u 18.30. sati kraj Onofrijeve fontane na Stradunu. Dođite u što većem broju, jer vrijeme je da pokažemo zube, da pokažemo da nismo samo ovce za šišanje i da vlasti damo do znanja da oni rade za nas, a ne mi za njih – stoji u opisu događaja.

Jedna od organizatorica prosvjeda Dženita Grošonja Kuljuh ostavila je poruku i na stranici Vlade Republike Hrvatske. Prenosimo je u cijelosti.

“Derete nas da bi se osnivale uhljebničke agencije i resori”

 – Draga Vlado, prva ću izaći na prosvjed protiv poreza na nekretnine, krv i znoj sam prolila da kupim stan, naplaćala se tisuće kuna inih nameta i troškova, plus ću banci još jedan stan pokloniti do kraja kredita, uz naravno samo 4,99% kamate. NE DAM! Udarite poreze na luksuz, na vile i vikendice i na one koji imaju 6 nekretnina, a moju jedinu nećete. Time sam osigurala krov nad glavom svom djetetu i svojoj obitelji, i sutra da me istjerate iz nečega što sam preplatila 3 puta minimalno i da mi dižu porez u vrijednosti nekretnine – gdje se jedan Zagreb i Slavonija ne mogu mjeriti sa Dubrovnikom? NE DAM! Ne zaboravite da što god kupimo za kuću, 25% ode državi. Da imamo kao građani ikakve koristi od poreza nitko se ne bi bunio. Ali da nas deru da bi se osnivale uhljebničke agencije i resori, da dobivaju ministri i zamjenici zamjeničkih zamjenika punu plaću godinu dana nakon prestanka radnog odnosa? NE DAM! Ako postajem podstanar državi, onda nek država preuzme moj kredit, a ja ću rado plaćati porez! MOJA jedina nekretnina, MOJ stan, ne može biti predmet opetovanog oporezivanja. DOSTA!

Njezinu objavu na stranici Vlade u samo 9 sati lajkalo je više od 4.400 ljudi, od kojih ih je oko 10 posto objavu i podijelilo.

Podsjetimo, Ministarstvo financija danas je priopćilo da slijedom niza pogrešnih informacija koje se iznose u javnosti te velikom interesu šire javnosti da će krajem kolovoza organizirati javni panel na temu uvođenja poreza na nekretnine

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *