Politolog Pero Maldini o situaciji na dubrovačkoj političkoj sceni

974

Što se tiče političke situacije u Dubrovniku čini mi se da je ona nakon dugo vremena dobra i stabilna, smatra prof. dr. sc. Pero Maldini, politolog i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, ali dodavši kako nije dobro za demokraciju općenito da oporba gotovo – pa i ne postoji. Za Dubrovnik Insider prokomentirao je što se događa s oporbom, odražava li se stanje na državnoj razini na lokalnu i vodi li HDZ dobru politiku u Gradu.

– Govorimo li o gradskoj razini mislim da je Gradsko vijeće u visokom stupnju, postoji suglasnost među članovima koalicije koja je na vlasti. Do danas nije bilo ni na vidiku nekog sukoba ili mimoilaženja u smislu javnih politika i onih planova koji su bili rečeni još u predizbornoj kampanji – govori Maldini.

Što se tiče ekipe u HDZ-u, Maldini je mišljenja kako se radi o mladim ljudima koji su najprije unijeli promjene unutar vlastite stranke da bi mogli krenuti dalje, ali kako im je mandat tek počeo i vrijeme će pokazati koliko su toga ostvarili.

– Radi se o velikim promjenama još prije tri, četiri godine kad je došlo do smjene generacije unutar HDZ-a. Građani Dubrovnika su prepoznali, mimo ideoloških svrstavanja, jedan potencijal u ekipi koja sad ima veliku šansu izmijeniti stvari na bolje. Kako su krenuli, obećavajuće je. Naravno, tek su na početku mandata i još im više od tri godine predstoji da to pokažu, dokažu i potvrde građanima ono što su obećali u predizbornoj kampanji. 

Maldini je pohvalio najave nove vlasti vezane uz turističku djelatnost, održivi razvoj grada, smanjenje gužve u staroj gradskoj jezgri te komunalne politike. 

– Ono što bih ja njima također dao kao pohvalu na neki način je to da su pojedinci u sjeni, znači politike su na svjetlu i to tako treba biti. Prije smo imali slučaj gdje su pojedinci bili glavne zvijezde, a zapravo se o politikama vrlo malo govorilo. Više se sve svodilo na ideološke razlike i međusobna prepucavanja. Mislim da ovo što djeluju kao jedna kompaktna ekipa je dobra i pozitivna karakteristika nakon duže vremena u Gradu – naglašava Maldini. 

Što se tiče oporbe, smatra kako ona u Dubrovniku dijeli sudbinu oporbe u državi, što nije dobro.

– Ako govorim konkretno o SDP-u u Hrvatskoj, on proživljava jedno rekao bih ‘postmilanovićevsko’ razdoblje. Stranka je strukturno devastirana, kadrovski neizgrađena i čini mi se kako nažalost ne uspijeva ideološki identificirati što je to sociodemokracija u današnjem vremenu, konkretno, u hrvatskom društvu. Ne vidim da uspijevaju artikulirati javne politike koje bi bile alternativa onome što Vlada predlaže i donosi. 

Kritikom žele izazvati krizu i raspisati nove izbore, govori Maldini, samo da bi se Vlada povukla te mu se čini kako je to supstitucija za nepostojanje volje, nepostojanje jasnih političkih programa i nepostojanja sposobnosti da sjednu i naprave jasne prijedloge zakona i amandmana.

– Cijela ova buka i vrlo često ad hominem vrijeđanje, ideološko etiketiranje, dakle diskvalifikacija samo zbog diskvalifikacije, ne vodi ničemu dobrome. Takvo ponašanje vodi podjelama, a s druge strane vlast koja nema artikuliranu oporbu može sebi dopustiti raditi ili ne raditi, jer pritiska nema. 

Profesor politologije i komunikologije kaže kako je dobro što se nakon dugo vremena prestalo prepucavati na ideološkoj osnovi, ali je ono zamijenjeno jednom populističkom bukom koja je sama sebi svrha i koja donosi podjele.

– Nema nikakvog konkretnog prijedloga na javnu politiku koji bi išao nekakvom poboljšanju i promjeni. Sadržaj, pogotovo socioekonomska pitanja, oporba ne uspijeva jasno artikulirati i postaviti se kao alternativa vlasti. To nije dobro za demokraciju jer time ona pati, a nije dobro ni za vlast jer nema pritiska. 

Prebaci li se ova situacija na lokalnu razinu, može se vidjeti da po mnogočemu utječe na gradske prilike, jer formalno oporbene stranke na državnoj razini su oporbene stranke i na dubrovačkom području. Maldini misli kako je to neizbježno.

– Čini mi se da oporbene strane dijele tu jednu izgubljenu situaciju, s tim da u Dubrovniku čak nemamo ni tu jednu razinu. Počevši od Gradskog vijeća gdje su prilično minimizirani što se tiče broja. Nije mi poznato da su oporbeni vijećnici imali nekih prijedloga koji su bili konkretni i koji bi bili bolji i drukčiji u odnosu na ono što je vlast ponudila.

Jesu li prijedlozi koje je gradska vlast donijela dobri ili nisu dobri, ili oporba ne može ponuditi nešto bolje možemo samo nagađati, govori Maldini.

-Evidentno nema neke živosti, nečega što bi prisililo vlast da bude bolja. Premda ovo kako su krenuli, ova jedna stabilnost je dobro došla. Od samog početka radi se o jednoj koaliciji koja je suglasna oko glavnih pitanja. Naravno da bi bilo puno bolje da je oporba voljnija, sposobnija i jača u smislu argumenata koje bi mogla ponuditi pa bi s time svakome bilo dobro – zaključuje politolog i profesor Sveučilišta u Dubrovniku Pero Maldini, dodavši kako bi to ujedno dovelo do bolje rasprave, te u konačnici i kvalitetnijih rezultata čime bi i vlast dobila korekciju i ne bi došlo do opuštanja vladajućih.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *