UKINUTE RESTRIKCIJE! Od 2018. moći ćemo naručiti stvari iz bilo koje zemlje u EU

400

Ukoliko kupujete online iz zemalja EU-a, sigurno vam se dogodilo da naletite na obavijest da se roba ne dostavlja u Hrvatsku iako smo članica Europske unije.

No uskoro se to više neće smjeti događati jer jučer su završili pregovori oko stvaranja jedinstvenog europskog digitalnog tržišta, o kojem Europska komisija odlučuje već godinu i pol.

Ovim dogovorom ukinute su restrikcije na kupnju iz pojedinih zemalja unutar Europske unije.

Kupci će u budućnosti moći kupovati s bilo koje stranice u Europskoj uniji, a trgovine više neće smjeti odbiti poslati paket kupcima ili ih preusmjeravati na druge web trgovine ako se kupac nalazi u određenoj zemlji članici EU-a, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Ukidanje zabrane se zasad odnosi samo na fizičke proizvode, a servisi za čitanje e-knjiga ili streaming glazbe možda će biti uključeni u zakon u iduće dvije godine.

“Ovim dogovorom, kojim se uklanjaju restrikcije, dajemo veći izbor kupcima. Ojačat ćemo e-trgovinu i napravit veliki korak u stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta. Smatramo da je ovo ujednačeni dogovor te se nadamo da će zemlje članice podržati dogovor u sljedećih nekoliko tjedana”, izjavila je Annikky Lamp, glasnogovornica estonskog predsjedništva Vijeća Europske unije.

Nova pravila stupaju na snagu devet mjeseci nakon što budu objavljena u službenom glasniku EU-a, piše Tportal.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *