Potpisivanje Sporazuma o suradnji u korištenju protupožarnog sustava videonadzora u dolini Neretve

107

Na dvije lokacije, točnije na brdu Babina Gomila iznad naselja Desne i u području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica, postavile su se kamere s pripadajućom opremom za nadzor i prevenciju od nastanka požara tršćaka i šumskih požara s ciljem rane detekcije i prevencije početnih (inicijalnih) požara tršćaka na nepristupačnim terenima i dodatne zaštite od požara zaštićenih područja, područja europske ekološke mreže Natura 2000 Delte Neretve, Ramsar područja Delte Neretve te ukupne bioraznolikosti.

Kamere su se umrežile u sustav za nadzor požara, a područje doline Neretve će nadzirati Javna vatrogasna postrojba Metković, dok će se uvid u stanje na terenu omogućiti i Službi zaštite od požara te Službi čuvara prirode Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao i Vatrogasnom operativnom centru u Dubrovniku.

Protupožarni videonadzor uspostavila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u okviru projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 14.356.064,90 kn, od čega je iznos od 10.536.054,01 kn financiran sredstvima Europske unije. Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri na projektu su Grad Metković i Grad Ploče, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA.

Potpisivanju sporazuma nazočit će župan Dubrovačko-neretvanske županije g. Nikola Dobroslavić i zamjenica župana gđa. Žaklina Marević, zamjenik gradonačelnika Grada Metkovića g. Damir Raič, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA gđa. Melanija Milić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije g. Stjepan Simović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković g. Jure Pilj te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci g. Stijepko Krilanović.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *