PREDAVANJE O EMOCIONALNOJ INTELIGENCIJI: Dr. Takšić upravljanje emocijama usporedio s vožnjom automobila

271

Iako se možda s ovom temom ne susrećemo svaki dan to ne umanjuje njenu važnost. Naime, riječ je o emocionalnoj inteligenciji a upravo na tu temu dr. Vladimir Takšić danas je održao predavanje pod nazivom  ‘Emocionalna inteligencija od mita do znanosti’ u zgradi Kampusa. Smatrate li se vi emocionalno inteligentnim osobama?

Iako mnogi miješaju klasičnu inteligenciju s emocionalnom te misle da je to jedna te ista inteligencija u krivu su. Naime, emocionalna inteligencija je skup sposobnosti koji uključuje uočavanje, razumijevanje, izražavanje, regulaciju i upravljanje svojim i emocijama drugih ljudi. 

To je najjednostavnija definicija koja je slična klasičnoj IQ jer uključuje pojam “sposobnosti”, a razlika je u kontekstu koji se odnosi na emocije.

Upravo večerašnjim predavanjem pod nazivom ‘Emocionalna inteligencija od mita do znanosti’ dr.Takšić okupljenima je pokušao približiti temu različitih vrsta inteligencije, kazavši kako se one nadopunjuju. 

-Ličnost se osim kognitivne sfere i socijalnih vještina, sastoji i od emocionalne inteligencije – kazao je dr.Takšić. 

Upravo je on prvi čovjek u Hrvata koji se pobliže počeo baviti ovom temom. Doktor smatra kako bi se upravo ovoj temi trebalo posvetiti i u školama,a posebno u adolescentskoj dobi koja je razdoblje kad bi se razumijevanju osjećaja trebalo pridavati najviše pažnje. Također osobe koje imaju izraženiju emocionalnu inteligenciju prema riječima dr.Takšića ostvarit će vrlo dobre rezultate te će njihov tim biti veoma uspješan.
Emocionalna inteligencija je najbitnija za profesije koje rade u socijalnom okruženju, a sva istraživanja pokazuju da je povezana s empatijom i prosocijalnim ponašanjem. Nerealno je i štetno govoriti da je bitnija od klasične inteligencije. 

Mnogi ne znaju upravljati svojim emocijama, a upravo njihovo upravljanje dr.Takšić usporedio je s vožnjom automobila. 

-S najboljim i najjačim autom imate veliki potencijal, no ako njime ne znate upravljati, na prvoj okuci zabit ćete se u drvo – kazao je te je dodao kako svoj emocionalni dio trebamo barem pokušati uključiti u funkcioniranje racionalnog segmenta.

Upravo svoje emocije, nekada je i najteže kontrolirati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *