MEĐUNARODNA MUZEJSKA SURADNJA: Dubrovačka baština predstavljena u Makedoniji

199

Kustosice dubrovačkoga Etnografskog muzeja Lana Milošević Đerek i Branka Hajdić, te stručni suradnik Dubrovačkih muzeja za međunarodnu suradnju i europske projekte Ivica Kipre proteklog su tjedna gostovali u Zavodu i Muzeju Bitole u Makedoniji, gdje su predstavili baštinu dubrovačkoga kraja i vrijedne zbirke Dubrovačkih muzeja.

 Lana Milošević Đerek je održala predavanje na temu „Korizmeni i uskrsni običaji dubrovačkog kraja“, Branka Hajdić  je izlagala o tradicijskim vezovima i nošnjama s područja Makedonije u fundusu Dubrovačkih muzeja, dok je Ivica Kipre govorio o pretkršćanskim elementima u običajima dubrovačkog kraja.Stručno putovanje u Makedoniju organizirano je u sklopu projekta međunarodne muzejske suradnje između Dubrovačkih muzeja i Nacionalne ustanove Zavod i Muzej Bitole započetog 2016. godine gostovanjem tadašnjeg ravnatelja Zorana Altiparmakova i kustosice Nade Genevske Bračić u Dubrovniku. 

Uz podršku aktualnog ravnatelja Zavoda i Muzeja Bitole dr.sc. Aleksandara Litovskog i ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać, projekt će biti nastavljen i u sljedećoj godini, kada će u Bitoli gostovati izložba Dubrovačkih muzeja „Lloydovi slikopisi“ autora Điva Bašića, dok je u 2019. godini planirana realizacija zajedničke izložbe makedonske narodne nošnje iz fundusa obiju ustanova, koja bi bila postavljena u Dubrovniku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *