Predsjednik Srbije danas dolazi u posjet Zagrebu

400

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak dolazi u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Vučić u Hrvatsku stiže u vrijeme napetih odnosa Beograda i Zagreba koje je nedavno dodatno zaoštrila izložba koju je o ustaškom logoru Jasenovac u sjedištu UN-a u New Yorku organizirala Srbija, a posljednjih je dana dodatno došlo do iskrenja u odnosima nakon izjava s obje strane oko prozivanja za ustaštvo i četništvo.

Sastanak na vrhu nije tražila neka treća država, nego se radi isključivo o inicijativi Grabar-Kitarović da se s mrtve točke pomaknu dugogodišnja otvorena pitanja, kažu njezini suradnici.

“Često se ovakvi susreti nazivaju povijesnima, no mi smatramo da se radi o pozitivnom iskoraku. Hoće li biti povijesni ili ne, vidjet će se nakon posjeta”, rekao je dužnosnik.

Posjet počinje svečanim dočekom u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a nakon toga je predviđen tête-à-tête susret dvoje predsjednika te bilateralni sastanak službenih izaslanstava. Nakon sastanka dvoje predsjednika dat će izjave za medije. 

U ponedjeljak će se Aleksandar Vučić sastati i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a dvoje predsjednika posjetit će Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gdje će se susresti s mladima.

Više pročitajte OVDJE.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *