Predstavljen novi načelnik PU DNŽ Ivan Pavličević! Borovec o iznošenju prljavog veša: Nema nikakvih jasnih temelja

176

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas se na konferenciji za medije predstavio novi načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.  Na konferenciji je sudjelovao i pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec. 

S današnjim danom na svoje dužnosti stupa 18 novih načelnika Policijskih uprava. Borovec je kazao kako je gotov postupak odabira načelnika policije u cijeloj državi, ukupno 18 načelnika od 20 koliko ih ima u RH, nakon čega ide u Zadar i Šibenik predstaviti njihove načelnike.

– Na natječaj za načelnika Dubrovačko-neretvanske županije javilo se troje kandidata. Natječajni postupak sastojao se od testiranja kandidata koji je obavljen u Zagrebu. Svi koji su zadovoljili minimalne uvjete pozvani su na motivacijski intervju pred Povjerenstvom. Rezultati su prezentirani glavnom ravnatelju policije koji je potvrdio Ivana Pavličevića kao novog načelnika ove Županije – rekao je Borovec.

Pavličević ima dugu policijsku karijeru koju je gradio u Policijskoj upravi DNŽ.

– Što se tiče njegovih profesionalnih kompetencija može sasvim sigurno prihvatiti izazov ove Uprave koja zapošljava oko 1400 zaposlenika i ima specifičnosti. Tako da će se novi načelnik odmah uhvatiti u koštac s pitanjem granične policije i svih kriterija koje moramo ispuniti da bismo ušli u taj Schengenski prostor – kazao je Borovec istaknuvši kako novi tim na čelu s Pavličevićem mora tražiti načina da još unaprijedi rad policije kako bi građani koji žive na ovom području osjetili bolji i kvalitetniji život.

Ivan Pavličević predstavio se kazavši kako je 26 godina u ovom poslu.

– Svaki novi posao koji sam odrađivao bio mi je jedan novi skalin i jedan novi izazov. Mogu reći kako je policijski posao zanat koji se stalno unaprjeđuje i  nadograđuje, nema ništa ustaljeno. Ova PU ima jedan visoki kriterij koji je postavljen prvenstveno od strane mog prethodnika i ja taj kontinuitet želim održati. sigurnost građana i turista će biti na prvom mjestu. Ono što će misliti ravnateljstvo neće mi biti prioritet, već što će te misliti vi mediji i građani ovoga grada, kao i posjetitelji – istaknuo je Pavličević dodavši kako će uvijek biti otvoren za suradnju.

– Ono što me čeka, a što nisam dosad bio u prilici raditi je to da sam načelnik čitave Županije i prioriteti će mi morati biti svaki kutak na tom području i svi problemi koje ću nastojati rješavati sa svojim najbližim suradnicima – kazao je.

Njegov izbor su pratile razne kontroverze i na vidjelo je izlazio prljavi veš. Na upit zašto se takve informacije plasiraju i tko ih gura, Borovec je odgovorio kako je promatrajući  postupak izbora novih načelnika Policijskih uprava diljem Hrvatske u startu zaključio da je izbor načelnika DNŽ plijenio najviše pozornosti i da mu je teško reći zašto je to tako.

– Ja ne podržavam iznošenje ovakvi negativnosti pogotovo u koliko ne postoji čvrst temelj. Što ako ono što je negativno napisano nije istinito. Radi se o ljudima koji u ovim sustavima grade svoje karijere i stvaraju određeni ugled godinama. Nadam se da ovim odabirom ta priča završava i da će pogled biti usmjeren prema naprijed.

Borovec je naglasio kako su svi pažljivo čitali što se piše o pojedinim kandidatima, i oni članovi koji su bili u Povjerenstvu su bili s tim upoznati.

– Ono što se pisalo o kolegi Pavličeviću su stvari koje se razvlače od 2010. godine. Prošlo je punih sedam godina, a na čelu Ministarstva unutarnjih poslova promijenila su se četiri ministra koji pripadaju trima različitim političkim strujama, kao i sedam ravnatelja policije. Nitko od njih nije pronašao temelja da se pokrene kazneni postupak koji bi definirao karijeru kolege Pavličevića.

Pavličević je dodao da zna o kojim se dokumentima radi kojih ga se stavlja na bubanj.

– Sjećam se jako dobro izjave gospodina u Slobodnoj Dalmaciji od 31. listopada 2010. godine gdje je potvrđeno da su kod određene osobe, koja je bila osumnjičena za određena kaznena djela pronađeni određeni dokumenti, ali svi su oni imali štambilj određenog Državnog odvjetništva u Dubrovniku – znakovito je zaključio Pavličević

Na upit kad će se politika prestati miješati u odabir načelnika Policijskih uprava, Borovec je izjavio da je pitanje dosta kompleksno.

– Usudio bih se reći da je veliki iskorak napravljen 2011. godine kad je donesen Zakon kojim smo dobili suglasnost EU komisije i tako su danas odabrani ljudi koji rukovode policijom, sukladno tom Zakonu. Policija je zadužena za provedbu određenih javnih politika, pozicija ministra MUP-a je takva da on mora biti siguran da Policija kao važan segment radi sve u svojoj moći,  tako da mora postojati nekakva veza.

Na upit da čovjek može biti profesionalan u svom poslu i najbolji za određenu poziciju, ali opet će ga politika postaviti i maknuti, Borovec je odgovorio ‘a u kojem segmentu života i rada nije tako’.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *