PREDSTAVLJENI ‘ZAPISI POSTIJERA IZ GRADA’: Sjećanje na čeljad i Grad kakvih više nema

486

Knjiga „Zapisi postijera iz Grada“, sjećanja nekadašnjeg poštara iz Grada i autora Miha Mihe Đanovića predstavljena je večeras u u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je veselu i zanimljivu knjigu. Radi se o 101 crtici iz rada i života postijera Mihe Đanovića rođenog u Dubrovačkom primorju.

– Ovo je storija o čeljadi iz Grada, o jednom poštenom čovjeku i njegovom poslu kojeg je zdušno sa znanjem i voljom obavljao. To je galerija likova, stvarnih ljudi u čije je živote na ovaj ili onaj način poštar Miho zalazio i dijelio s njima ushite i razočaranja, radosti i tuge, ljubavne muke, zaljubljivost ili razočaranost, skrivao i nosio njihove tajne, bio je čovjek i poštar, dio svake obitelji koju je obilazio. Danas, nažalost ni poštara ni pošte – uvodno je rekao Mato Jerinić

Još jedna posebnost ove knjige je ta što ona nije lektorirana, pisana je onako kako autor govori, to je jezik Miha Đanovića.

– Doživio sam lijepih i tužnih stvari tijekom svoje 39-godišnje karijere, ali nisam se htio prisjećati tužnih, već onih zanimljivih stvari koje su spontano dolazile. Na Prijekome sam 13 godina stalno nosio poštu, tu su većinom bila starija ćeljad, pa je s njima trebalo stati i popričati, napraviti im neku uslugu i nasmijati se. Pričao bih ja ovakve doživljaje s terena pa me dosta prijatelja poticalo da to i zabilježim. Sreo sam Borisa Njavra koji mi je rekao da će to biti jedna interesantna knjiga. Zadnje vrijeme sam radio u sortirnici zajedno s još 26 ljudi, pa se onda ona zatvorila, meni nije puno falilo do otpremnine, tako da sam slobodno vrijeme iskoristio za pisanje ove knjige – kazao je Đanović koji se pohvalio kako je cijeli život radio samo ovo.

Najavio je kako u pripremi ima još knjigu pjesama, ali kad će je objaviti ne zna, dodavši kako je ove zapise poprilično dugo pisao.

– Imao sam dosta toga i zabilježenog, kako u sjećanju, tako i na papiru. Obično kažu da čovjek laž zaboravi, ali da se istina nikad ne može zaboraviti, tako i ja. To što sam proživio sjećam se i sada, od crte do crte sam točno izrekao i napisao – rekao je autor.

Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca istaknuo je kako je cijela ova knjiga ‘sjećanje na Grad kakav je nekad bio i kakav nažalost više nikad neće biti’.

– To je poštar koji je znao ulice, čeljadi, nosio je iz ulice u ulicu radost, tugu, veselje, telegrame, saučešća, ali mirovine i račune. To je čovjek koji je znao svaku dušu ovoga Grada i ljetos je donio kemijskom zapisane sve te zapise, i evo izašla je na vidjelo predivna zbirka dubrovačkih anegdota gdje su glavni likovi čeljad Grada kojih nažalost više nema – zaključio je Njavro. 

Sebastijan Vukosavić čitao je crtice iz knjige, a Primorski svatovi pjesmom i plesom su uveličali događaj.

Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *