PREGLED TJEDNA/ Napreduju radovi na izgradnji stanova i parkirališta u Mokošici, radovi na cesti za Osojnik ispred zacrtanih rokova…

223

Gradonačelnik obišao radove u Ulici kardinala Stepinca

Gradonačelnik obišao radove u Ulici kardinala Stepinca

Radove na izgradnji kolektora oborinske odvodnje u Ulici kardinala Stepinca u Lapadu obišao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Kompletno uređenje ulice trebalo bi biti gotovo do kraja svibnja. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Dubrovnika i Vodovoda Dubrovnik vrijednom 6,2 milijuna kuna, bez PDV-a.

”Nalazimo su u jednoj od najneuređenijih ulica na području Grada Dubrovnika. Ono što ovdje radimo jest izgradnja sustava oborinske odvodnje, ali i drugi radovi poput izmjene postojeće vodovodne mreže, koju obavljamo zajedno s Vodovodom Dubrovnik, postavlja se nova rasvjeta, gradi nogostup i na kraju će se asfaltirati i urediti sama ulica”, kazao je gradonačelnik Franković u prigodi obilaska. U isto vrijeme HT radi izmjenu mrežnih telekomunikacijskih kabela.

”Riječ je o prilično zahtjevnom projektu s obzirom da se radi u gradskoj ulici s dosta zakopanih instalacija, ali radovi za sada teku dobro i prema planu”, kazao je glavni nadzorni inženjer na projektu Vedran Kosović iz tvrtke IGH, zahvaljujući ujedno stanarima na strpljenju i razumijevanju.

Ovo je prva faza radova na ovoj dionici, koja obuhvaća prostor od Hotela More do kružnog toka na ‘Pošti Lapad’, a u idućoj fazi radit će se ulica u ostalom dijelu, odnosno do Hotela Neptun, gdje će se postaviti javna rasvjeta i urediti prometnica.

Europskim sredstvima nabavljena oprema za igralište Dječjeg vrtića Pile

Europskim sredstvima nabavljena oprema za igralište Dječjeg vrtića Pile

 

U sklopu projekta  “Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika”  nabavljena je oprema za igralište Dječjeg vrtića Pile, a koju je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Postvljena oprema vrijednosti 269.662,50 kuna uključuje antistres podlogu, igralo, vrtuljak, penjalicu, klackalicu, njihalicu, kućicu s didaktikom, pješčanik i učionicu na otvorenom, dvije klupe, drveni koš za otpatke te 2D školicu.

Europskim sredstvima nabavljena je i informatička oprema za Dječji vrtić Pčelica u Novoj Mokošici – video nadzor, prijenosno računalo i projektor,  a u tijeku je i postavljanje  preostale opreme – Montessori opreme u dječjim vrtićima Škatulica, Mala kuća, Palčica, zatim senzorne sobe u vrtićima Pčelica i Palčica te opreme za sportski program u vrtićima Pile, Ciciban i Palčica.

Naime, riječ je o  projektu  “Grad ZA djecu“ ukupne vrijednosti 14.080.986,10 kuna, a koji je u potpunosti  financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U sklopu projekta uvedena je usluga poslijepodnevne smjene, kao i rad subotom u određenim dječjim vrtićima, pružanje usluge u vrtiću na Lopudu i tijekom ljeta, zaposlili su se brojni odgojitelji, asistenti, djelatnici u tehničkom osoblju i u drugom stručnom kadru poput psihologa te se financiraju i brojne edukacije usmjerene ka jačanju stručnih kompetencija za kojim je stručna služba vrtića iskazala interes.

Gradonačelnik obišao gradilište ceste Most dr. Franja Tuđmana – Pobrežje

Gradonačelnik obišao gradilište ceste Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

Obišavši gradilište gradonačelnik Franković iskazao je zadovoljstvo napretkom radova koji se izvode ispred zacrtanih rokova te je istaknuo važnost ceste za budući razvoj grada. Naime, povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju se preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. –„Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima, uključujući gospodarski razvoj tog područja, ali i zato što je na području Pobrežja planirano uređenje Park ‘n’ Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa sve s ciljem rasterećenja prometnih gužvi“, najavio je gradonačelnik.

Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste. Radovi koje izvodi ugovorni izvođač PZC Split/Strabag započeli su u prosincu, a očekivani završetak investicije vrijedne nešto više od 32 milijuna kuna je travanj 2021.

Na gradilištu se trenutno izvode radovi širokog iskopa dok se na trasi postojeće nerazvrstane ceste koja se rekonstruira izvode iskopi za nove potporne zidove. Zadovoljstvo dinamikom radova iskazao je i inženjer gradilišta Davor Krstulović napomenuvši kako se paralelno izvodi prva i treća od ukupno tri faze, što će ubrzati radove.

Podsjetimo, u prvoj fazi izvodi se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.

Zbog radova se zatvara Šetnica Nika i Meda Pucića od Hotela More do Ville Wolff

Šetnica Nika i Meda Pucića bit će zatvorena za kretanje (osim za stanare) od četvrtka, 27. veljače pa do kraja izvođenja radova i to na potezu od Hotela More do Ville Wolff.

Cjelovitim i sveobuhvatnim uređenjem šetnice Nika i Meda Pucića planirana je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, uređenje kupališta, te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme.

Ugovorena vrijednost investicije iznosi 4.849.839,19 kuna s uključenim PDV-om, radove izvodi tvrtka TRAG d.o.o., a rok izvođenja radova je 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Dubrovačka stanogradnja – gradonačelnik Franković u obilasku radova

Dubrovačka stanogradnja – gradonačelnik Franković u obilasku radova

Napreduju radovi na izgradnji prvih stanova za mlade obitelji grada Dubrovnika po modelu Dubrovačke stanogradnje i stanova za hrvatske ratne vojne invalide u Novoj Mokošici. Investicija je realizirana u suradnji s Ministarstvom branitelja, s obzirom da će od 108 stanova njih 65 biti dodijeljeno braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, dok će 43 stana pripasti Gradu, koji će ih prema kriterijima dodijeliti u najam mladima dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina.

Gradilište je danas obišao gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, kako bi se uvjerio u dinamiku izvođenja radova, te je najavio kriterije za stanove za mlade koji će se uskoro naći na javnom savjetovanju a potom i na dnevnom redu Gradskog vijeća.

– Očekujemo da će radovi na zgradama biti završeni u listopadu ove godine. Grad je za stanove za mlade izdvojio 38 milijuna kuna te dodatnih 10.8 milijuna kuna za sufinanciranje stanova za branitelje. Kriteriji Dubrovačke stanogradnje bi trebali biti poznati početkom ožujka kada ćemo ih staviti na javno savjetovanje. Prvi dokument propisivat će uvjete za sufinanciranje kupnje stanova u iznosu od 30 tisuća eura po obitelji, dok će drugi dokument sadržavati kriterije za dodjelu stanova po posebnom dubrovačkom modelu – rekao je gradonačelnik Franković, istaknuvši kako bi stanovi mogli biti useljivi do kraja godine, nakon ishođenja potrebne dokumentacije.

Na prvoj zgradi završeno je postavljanje PVC stolarije na cijelom objektu, dovršene su instalacije vodovoda, kanalizacije te elektroinstalacija, obavljeni su gipskartonski radovi te izvedba slojeva fasade i ravnog krova. Na drugoj zgradi u tijeku je izvođenje slojeva ravnog krova, slojeva fasade i instalacija, dok je stolarija montirana u potpunosti. Istovremeno, napreduju radovi i na preostale dvije zgrade gdje je u tijeku montiranje vrata i prozora, svih instalacija, kao i gipskartonskih radova.

Podsjetimo, program Dubrovačke stanogradnje uključuje izgradnju stanova po vlastitom dugoročnom modelu poticane stanogradnje, ali i druge modele poticaja mladim obiteljima koje gradska uprava razvija, a odnose se za izgradnju obiteljskih kuća, odnosno subvencioniranje kupnje stana, dogradnje/nadogradnje obiteljske kuće te kupnje građevinskog zemljišta.

Mokošici 200 novih parkirališnih mjesta do svibnja

Mokošici 200 novih parkirališnih mjesta do svibnja

Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u prometnu infrastrukturu najvećeg prigradskog naselja. Gradonačelnik Mato Franković danas je sa suradnicima obišao radove na tri aktivna gradilišta u Novoj Mokošici, gdje je u tijeku gradnja ukupno 200 novih parkirališnih mjesta. Nova mjesta za vozila preduvjet su za strože sankcije prometnih prekršaja, najavio je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

–  Očekivani rok završetka radova je svibanj ove godine, vjerujem da će nakon toga našim sugrađanima biti lakše pronaći mjesto. S ovim projektima nismo završili ulaganje u parkirališna mjesta u Mokošici, odmah po završetku radova nastavljamo i dalje, u planu je gradnja novih dvjestotinjak mjesta – izjavio je gradonačelnik.

Prvo parkiralište je kapaciteta 72 mjesta, a smješteno je južno od zgrada HRVI, odnosno sjeverno od OŠ Mokošica. Ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju „T“ križanja ceste Ulice Marina Kneževića s ulicom Od izvora u kružni tok s četiri privoza.

– Kroz budući projekt nadogradnje škole, u planu je pješačko povezivanje ovog parkirališta s OŠ Mokošica, kako bi se dodatno rasteretila ionako preopterećena Ulica Bartola Kašića. Dozvolu za gradnju ceste Tamarić očekujemo kroz mjesec i pol, ova cesta je ključna za funkcioniranje Ulice Bartola Kašića, ali i cijele Mokošice. Puno toga nedostaje, ali puno se i radi. – rekao je gradonačelnik govoreći o gradskim projektima u Mokošici.

Radovi na drugom parkiralištu u Ulici Marina Kneževića započeli su u listopadu, a ukupno će raspolagati sa 59 parkirališnih mjesta. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, krajem studenog započeli su i radovi na projektu 66 potpuno novih parkirališnih mjesta na dijelu između ulica Marina Kneževića i Između dolaca.

Ukupna vrijednost investicija u javna parkirališta Mokošice prelazi 10 milijuna kuna. U sklopu ulaganja u prometnu infrastrukturu u najvećem prigradskom naselju, dodatnih 1.1 milijun kuna osigurano je u ovogodišnjem Proračunu za spojnu cestu Tamarić, a u Ulici Bartola Kašića predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

Pri kraju radovi na tri kilometra dugoj cesti Kliševo-Mrčevo

Pri kraju radovi na tri kilometra dugoj cesti Kliševo-Mrčevo

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas radove na sanaciji nerazvrstane ceste Kliševo-Mrčevo. Radovi na investiciji vrijednoj oko 8,5 milijuna kuna u Gornjim selima privode se kraju. Cestovna rekonstrukcija obuhvaća sanaciju dionice duge 3,2 kilometra punog profila ceste od 5,5 metara, postavljanje zaštitne cestovne ograde na pojedinim dijelovima, dok će se na ulazu u mjesta Kliševo i Mrčevo postaviti i nova javna rasvjeta te nogostup.

Kraj radova na novoj dvotračnoj cesti očekuje se početkom ožujka, istaknuo je gradonačelnik Franković, dodavši kako je započeto projektiranje ceste od Mrčeva do Riđice, s ciljem spajanja na Majkove.

– Ova cestovna investicija u budućnosti će zasigurno povećati kvalitetu života na Gornjim selima, omogućiti normalno komuniciranje, širenje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dolazak izletničkih autobusa te bržu povezanost sa Gradom Dubrovnikom. Upravo će osiguravanje kvalitetne infrastrukture omogućiti mladima ljudima bolju perspektivu za ostanak u Gornjim selima i povratak ljudi na područje Dubrovačkog primorja – naglasio je gradonačelnik Franković prilikom obilaska.

Govoreći o nastavku ulaganja u cestovnu povezanost ovog područja, gradonačelnik Franković dodatno je napomenuo kako je u tijeku projektiranje ceste koja će spojiti Osojnik s Ljupčem. Prema riječima gradonačelnika, jedan je to od najvažnijih prometnih infrastrukturnih projekata u svrhu povezivanja s Pobrežjem te konačno s Mostom dr. Franja Tuđmana, čime će se otvoriti novi alternativni koridor povezivanja gradskog područja s Gornjim selima te dalje prema Dubrovačkom primorju.

Obilasku radova na Gornjim selima prisustvovao je i gradski vijećnik Ivo Lučić koji je istaknuo je kako je zadovoljan ulaganjima u cestovnu obnovu na Gornjim selima te je kazao kako su time dobiveni jednaki uvjeti za život i funkcioniranje stanovništva tog područja.

Podsjetimo kako sanaciju cjelokupne ceste izvodi tvrtka Tehnogradnjau sklopu programa pojačanog održavanja gradskih prometnica, uz nadzor upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika.

Uređen sportski teren u Ljupču

Uređen sportski teren u Ljupču

Završeni su radovi uređenja sportskog igrališta u Ljupču koje je prema nalogu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu izvela tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač za održavanje dječjih igrališta i sportskih terena na području Grada Dubrovnika.

U sklopu radova postavljena je ogradna konstrukcija visine dva metra s ulaznim vratima i žičanom ispunom. Izgrađen je betonski zid visine jednog i pol metra, uređeni su potporni zidovi te je izrađena podloga od lako armirane podne glazure debljine pet centimetara. Nabavljena i postavljena košarkaška konstrukcija s tablom, obručem i mrežicom te je iscrtano igralište za basket.

Vrijednost ovog ulaganja u prostore za sport i rekreaciju iznosi 80.000 kuna s PDV-om.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *