PRIJETE LI NAM OSPICE? Najviše necijepljenje djece u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

241

Epidemija ospica, koja već mjesecima hara Srbijom, u kojoj je odnijela i jedan dječji život, a proširila se i na Sloveniju, vrlo lako mogla bi doći i do Hrvatske zbog sve lošije procijepljenosti stanovništva. Do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je cijepljeno 95 posto djece, a sada svega njih 89 posto, s tendencijom daljnjeg pada.

Ospice su visokozarazna bolest koju širi virus, a prenosi se izravnim kontaktom i zrakom. Može se spriječiti sigurnim i učinkovitim cijepljenjem, no zbog nedovoljne procijepljenosti ostaje jednom od najvećih ubojica djece širom svijeta.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), stanje procijepljenosti u Hrvatskoj najgore je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, a slijede Osječko-baranjska i Primorsko-goranska županija, piše tportal.hr

Cijepljenje protiv ospica, prema kalendaru cijepljenja, provodi se u dva dijela – zajedno sa zaušnjacima i rubeolom (MO-PA-RU) – nakon navršenih 12 mjeseci života (primovakcinacija), a potom u prvom razredu osnovne škole (revakcinacija).

U 2016. godini (još nema podataka za 2017., op. a.) odziv na cijepljenje protiv ospica najgori je bio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, poražavajuće niskih 64,4 posto – od 1133 djece cijepljenju je pristupilo njih tek 730.
Zakonski propisani minimum koji je potreban kako se bolest ne bi širila među stanovništvom je najmanje 95 posto.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *