SILVIO NARDELLI: Biti među najrazvijenijim općinama ima i dobrih i loših strana

372

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli koji obnaša već četvrti načelnički mandat prokomentirao je visoki rang svoje Općine koja je svrstana u skupinu najrazvijenijih gradova i općina u Hrvatskoj.

– I ja sam malo iznenađen što je Župa dubrovačka svrstana u takozvanu osmu skupinu među najrazvijenije općine na vrlo visokom mjestu. Ispred nas je jedino Grad Dubrovnik – rekao je Nardelli.

Pokazatelji korišteni u postupku izračuna indeksa razvijenosti su: stopa nezaposlenosti, prosječni dohodak po stanovniku, proračunski prihodi jedinica lokalne, odnosno regionalne samouprave po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stupanj obrazovanja i indeks starenja.

– Sukladno svim tim parametrima rangirani smo na 13-om mjestu između 556 jedinica lokalne samouprave (gradova i općina) diljem Hrvatske.

Načelnik ne skriva svoje oduševljenje, međutim ne krije kako svaki uspjeh ima i dvije strane.

– Zadovoljan sam rezultatima, iako to onda znači da smo po pitanju sredstava iz fondova Europske unije malo zakinuti. Samim tim što smo svrstani u najrazvijeniju skupinu znači kako ne udovoljavamo kriterijima da bismo mogli izvući novac za neke projekte iz pojedinih odjela – naglašava Nardelli dodavši kako postoji niz projekata u planu, ali za to trenutno ne postoje fondovi koji bi to financirali.

– Koliko je ovaj uspjeh dobar, toliko je i loš – zaključuje.

Na upit postoji li mogućnost subvencioniranja karata za zračni prijevoz obzirom na razvijenost, Nardelli je jasno poručio kako to ne donose u proračunu i samim time ne financiraju.

Prema istim stupnjevima razvijenosti Dubrovačko-neretvanska županija je svrstana u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica područne (regionalne) samouprave. U skupini s našom županijom su Grad Zagreb, Istarska županija, Primorsko – goranska županija i Zagrebačka županija.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *