Pročitajte što su iz Excelsa nekretnina odgovorili Frankoviću nakon što ih je otvoreno prozvao i uputio oštre kritike

272

Excelsa nekretnine na čelu s Antom Ruskovićem odgovorile su  na otvoreno pismo gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića od 20. listopada 2017. i izjave od 23. listopada 2017. godine kako slijedi: 

1) Obraćanje gradonačelnika Mata Frankovića u otvorenom pismu osobno Antu Rusković, direktoru Excelsa nekretnina, predstavlja obraćanje krivoj osobi. Gradonačelnik Franković je u pravu kada navodi kako je on obvezan štititi interese Grada i njegovih građana, a na isti način sam ja, u svojstvu direktora Excelsa nekretnina, obvezan štiti interese kompanije i svih njenih dioničara. Stoga nije ispravno da nesuglasice između Grada i Excelsa nekretnina gradonačelnik spušta na osobnu razinu.  

2) U otvorenom pismu se navodi da bi prihod od žičare u 30 godina iznosio 2 milijarde kuna, ali se ne navodi tko je i kako izračunao da bi se mogao ostvariti tako golemi prihod. Podsjećamo kako je sudski vještak kojeg je Grad bio angažirao 2014. godine bio ustanovio da će žičara u razdoblju od 50 godina ostvariti prihod od 1,93 milijarde kuna. Voljeli bismo čuti objašnjenje, a ako gradonačelnik želi i javno, kako je moguće da se u 30 godina ostvari veći prihod nego u 50 godina?  

3) Što se tiče koncesijskih uvjeta za plažu u Uvali Sumratin koje gradonačelnik Franković ističe kao financijski visoke, evo rado ćemo pristati na iste takve uvjete. Dakle, nudimo plaćanje iznosa od 1,9 milijuna kuna fiksne godišnje naknade te 3,44% prihoda na ime varijabilne naknade, i to na isti broj godina na koji je koncesija za plažu u uvali Sumratin. Vjerujemo da bi to onda bilo rješenje koje bi omogućilo obostrano dobar sporazum koji bi nam omogućio da okončamo ovo pitanje i krenemo naprijed. 

4) Excelsa nekretnine kategorički odbacuju navode otvorenog pisma da se služimo lažima i demagogijom. Kompanija se nije nikada ponašala na takav način. Mi uvijek ističemo činjenice i istininu kako bi i šira javnost u cijelosti mogla steći uvid u ovu složenu situaciju, kao i našu poziciju i naš pristup koji je uvijek težio postizanju obostrano  prihvatljivog i razumnog dogovora. A što se tiče ultimatuma, istina je posve suprotna od onog što gradonačelnik Franković navodi – Grad je postavio ultimatum Excelsa nekretninama, a ne obratno. Jer, u dopisu od 03. listopada 2017. godine gradonačelnik daje Excelsa nekretninama 3 dana da potpišemo ugovor o koncesiji na 10 godina ili će zahtijevati od nadležnih službi da zatvore žičaru. Ukoliko ostaje kod svoje tvrdnje u otvorenom pismu da su Excelsa nekretnine postavile bilo kakav ultimatum Gradu, zanimalo bi nas koje točno izjave Excelsa nekretnina predstavljaju ultimatum, obzirom na to da u ne nalazimo takvih izjava u našoj komunikaciji. 

Naposljetku, navodi gradonačelnika Frankovića kako mi pokušavamo građanima uskratiti nove vrtiće, škole, razne socijalne naknade i da bi se takvog ponašanja trebali sramiti predstavlja grubo iskrivljavanje činjenica i istine. Upravo se mi svih ovih godina ponašamo na način koji donosi veliki doprinosi zajednici.

U periodu od 2011. do 2016. godine Excelsa nekretnine su platile 75 milijuna kuna na ime poreza (plus značajan iznos na ime donacija bolnici i školama na području grada Dubrovnika), a da je bilo do nas plaćali bi svo to vrijeme i koncesiju budući smo je službeno zatražili još 2010. godine pa onda opet 2015. godine. 

Kao što smo već isticali, investitori ne vole ultimatume. Ultimatumi ne omogućavaju dijalog i postizanje sporazuma, već stvaraju ozračje nestabilnosti i nesigurnosti za daljnje investicije koje bi još dodatno doprinijele zajednici. 

Nadamo se da smo ovime rasčistili predmetne neutemeljene  lažne tvrdnje, stoji u pismo kojeg potpisuje Rusković.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *