PRVA KONAVOSKA CRAFT PIVA: U regiji vina i rakije, uspjeh je napraviti ovo piće!

221

Riječ ‘craft’ slična je riječi ‘vještina’, što na neki način označava vještinu pravljenja pive. Za craft pivare godišnja količina proizvedene pive je mala u usporedbi s velikim pivovarama. Oni su stoga neovisni i ne idu za komercijalnim uspjehom, svoje pivo rade na tradicionalan način ili po nekom inovativnom receptu, čime su one originalne i time drugačije od ostalih. Niko Novaković, gitarist dubrovačkog banda Atlantida, a ujedno i jedan od kreatora zaslužnih za prvu konavosku craft pivu ‘Donja Banda’, za Dubrovnik Insider otkrio je malo više o ovom najdražem muškom piću. 

Čarobni napitak personificiran u sirenu – vodopiju. Obogaćen naknadnim hmeljenjem u procesu proizvodnje. Blago pikantan s mirisom bora i suptilnim citrusnim notama grejpa, priziva slike mitološkog Mediterana – stoji u opisu prve konavoske craft pive ‘Donja Banda’ koju Seoska kuća s ponosom predstavlja. 

– Prva konavoska piva jest craft piva. Prije desetak godina bila je pivovara na Zvekovici gdje su radili lagere. Na ideju proizvodnje craft pive došao sam putem prijatelja koji je zagriženi pivar Goran Mileta. On proizvodi pive doma i tako smo se spojili. Radili smo jednu craft pivu na proljeće te onda krenuli u postupak legalizacije. Otvorili smo prvu nezavisnu pivovaru u Konavlima. Još uvijek nemamo veliki pogon tako da smo ovu našu pivu Donju Bandu skuhali u iznajmljenom prostoru u Splitu – objašnjava Novaković.

Dizajn pive je prvo što upada u oči, spoj mitologije i tradicije. Za njega je zaslužna Nora Mojaš.

– Mislim da o njoj ne treba baš puno pričati. To je dubrovačka grafička dizajnerica koja je po meni najbolja. Ona je cijelu priču osmislila i uključila malo konavoske mitologije i timske priče s elementima Donje Bande, poput mora. Mitološka sirena je sjajno utjelovila pivu – ističe Novaković.

 Autentični okus craft pive koji se nastoji održati da što dulje traje traži apsolutnu posvećenost u pripremi. Proizvodnja craft piva je u svakom slučaju skuplja od klasičnih, najviše zbog sastojaka. Novaković tvrdi da njima nipošto nije cilj komercijalni uspjeh, već prezentacija i proizvodnja iz vlastitog gušta.

– Nama je to čisto da prezentiramo nešto drugo i novo. Sama priča da se netko u Konavlima, koje su tradicionalna regija vina i rakije, usudio napraviti pivu je samo po sebi već čudo.  Ako nas netko prihvati i ako ta piva uđe u tradicionalni konavoski meni, to će biti odlično. Idemo korak po korak, ako bude bude, mi smo ipak pioniri u ovoj priči – zaključuje Niko Novaković.

Podsjetimo, promocija prvog konavoskog craft piva ‘Donja Banda’ održat će se ovu subotu 2. rujna s početkom u 21 sat u kafiću Volat na Grudi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *