Radnici i dalje upozoravaju na nepravilnosti i loše uvjete rada u Jadroliniji

476

Nakon štrajka upozorenja 5. kolovoza nema promjena u Jadroliniji, piše HRT. Radnici i dalje upozoravaju na nepravilnosti, loše uvjete rada, neadekvatan smještaj i prekoračenja radnog vremena.

Jadrolinijin kormilar na katamaranu Darko Durdov odlučio je istupiti javno. Svjestan je mogućih posljedica, no još jednom želi ukazati na probleme. Već je 15 godina u Jadroliniji. Nakon nedavne nezgode odlučio je progovoriti. Umor je, kaže, učinio svoje.

– Radio sam s posebnim žarom za tu firmu. Sve su zgazili. Najprije su nas gazili financijski godinama, a sad su ubili i moral. Uvjeti su katastrofalni. Počinje se rano, a završava kasno, nema dnevnog odmora ni pauze, rekao je Durdov, te istaknuo kako su uvijeti rada pomoraca na katamaranima osobito loši. Brod ne posjeduje wc ni kupatilo za posadu. WC koristimo zajedno s putnicima.

– U potpunosti podržavam svaku rečenicu gospodina Durdova i sve je istinito. To su katamarani koji voze po 300 putnika imaju po dva WC-a. Uvjeti su nikakvi, plaće malo lošije od nikakih. Slična situacija je i na brodovima tipa Marjan, Hrvat, to su brodovi, trajekti koji rade 12, 14, 16 i više sati gdje sva posada nema svoje kabine, kaže za HRT Nediljko Bulić, član Glavnog odbora Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske.

Svi brodovi u floti Jadrolinije prošli su provjeru Hrvatskog registra brodova te zadovoljavaju zakonom propisane uvjete. U odnosu na primanja pomoraca možemo istaknuti da su ona iznad hrvatskoga prosjeka, a za velik broj zanimanja na brodu i iznad međunarodnog prosjeka.

Zaključno, smatramo kako je nezadovoljstvo uvjetima rada gospodina Durdova njegovo osobno pravo, no Jadrolinija kontinuirano radi i radit će i dalje na poboljšanju uvjeta rada svih svojih djelatnika, odgovorili su HRT-u iz Jadrolinije.

Pomorac Durdov voli svoj posao, ali nepravdu ne može podnijeti. Javnim istupom, poručuje, pokušava Jadrolinijinim pomorcima vratiti dostojanstvo i ugrožena zakonska prava.

Video prilog pogledajte OVDJE.

 

Članak preuzet s portala DalmacijaPlus
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *