NIKOLA KNEŽIĆ: ‘Biti peta općina u povlačenju EU sredstava od 428 koliko ih ima u državi je velika stvar’

328

Među pet najuspješnijih općina u povlačenju EU sredstava, našla se i Općina Dubrovačko primorje s 3.299 kuna po stanovniku. Veliki uspjeh za Općinu s nešto više od dvije tisuće stanovnika u 20 naselja. Načelnik Nikola Knežić kojemu je ovo već treći mandat na čelu te Općine, za Dubrovnik Insider, iskazao je svoje zadovoljstvo i rekao o kojim projektima se radi.

– To su projekti izgradnje kanalizacijskih sustava, zatim projekti izgradnje ruralno poučnih ruta, od obnove stećaka do izgradnje Primorskog muzeja te Muzeja meda i tradicionalnih proizvoda. Tu je i projekt izgradnje vodovoda. Znači, uglavnom se radi o infrastrukturnim projektima, cestovni i kanalizacijski, ali i socijalno kulturni, kao pomoć starijima i kulturnim institucijama kroz razne obnove – govori Knežić.

Naglašava da su itekako zadovoljni, jer kao općina s dvije tisuće stanovnika te 250-ta općina po veličini od 428 koliko ih ima u Hrvatskoj, biti peti po povlačenju EU sredstava onda imaju razloga za osmijeh.

– Važno je reći kako u ovaj izračun ne ulazi ni jedan projekt koji nije išao kroz proračun Općine. Znači ako je komunalno povuklo još 9 milijuna iz Europe, to nije ušlo u ovaj okvir. Naše povlačenje je otprilike 200 posto veće nego što se vidi u ovoj tablici, jer smo povukli sredstva preko drugih stvari, a to nije ušlo u obrazac – napominje Knežić.

 

cats

 

Što se tiče budućih projekata, Knežić ističe dva udarna projekta od kojih se jedan u potpunosti financira EU sredstvima.

– Sad smo pred raspisivanjem natječaja za izgradnju vodovoda Majkovi u vrijednosti od deset  milijuna kuna koji će se stopostotno financirati EU sredstvima. To je prvi projekt kojeg smo dobili u potpunosti financiranog od strane EU. Najviše što smo dosad uspjeli izvući bilo je 85 posto, gdje smo prije dva tri mjeseca dobili odobrenje za sufinanciranje u iznosu od milijun eura. Radi se o projektu izgradnje Primorskog muzeja, za koji je trenutno raspisivan natječaj – objašnjava Knežić.

S novom vlasti surađuju odlično te dodaje kako su sa svima uvijek dobro surađivali, također rekao je kako ne želi prejudicirati što će se događati u budućnosti s obzirom na to da ga čekaju još četiri godine na čelu njegova trećeg mandata.

– Prošla su tek tri mjeseca od izbora na kojima sam dobio skoro 70 posto glasova, što je jedna velika podrška birača. Još su tu četiri godine u kojima se svašta može dogoditi, pa ne bih htio govoriti o budućim vremenima – zaključio je Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *