Šahisti Dubrovnika izborili Prvu ligu i ostvarili najveći uspjeh u povijesti ekipnog šaha

177

Iako se nikako nije moglo ni pretpostaviti, jer je bila tek 9. po zbirnoj rejting listi od 10 ekipa u 1.b hrvatskoj šahovskoj ligi 2017. i već otpremljena u drugu hrvatsku šahovsku ligu, ekipa Šahovskog kluba Dubrovnik izborila je drugim mjestom i plasmanom u 1.a hrvatsku šahovsku ligu 2018., što mu ga dođe kao premijer liga, najveći uspjeh u povijesti dubrovačkog ekipnog šaha!

Čudesno su se poklopili svi rezultati, naravno i uz toliko potrebnu sreću, iako se u drugomdijelu natjecanja stalno  visili između trijumfa i ponora. Doslovno u posljednjoj partiji turnira protiv Štridona iz Štrigove, FM Ivan Bender u infarktnoj završnici pobijedio je FM Mladena Trbojevića i umjesto Štridona novi član prvog hrvatskog šahovskog razreda je Dubrovnik!

Zanimljivo je da su na kraju čak četiri ekipe u vrhu prikupile po svega 11 meč bodova, pa je odlučio količnik pojedinačnih bodova, u kojemu su najbolje prošli pobjednik Đakovo Limmont s 32.5 bodova i drugoplasirani Dubrovnik s 30.5 bodova.
Šahisti Dubrovnika prikupili su ukupno 11 meč bodova od mogućih 18, Pobijedili su Zadra s 5:1, Brda iz Splita s 4.5:1,5, Pulu i Vinkovce sa 4:2 te Mornara iz Splita s 3.5:2,5, remizirali sa Štridonom iz Štrigove 3:3, a izgubili od Đakova sa 4.5:1.5, HAŠK Mladost iz Zagreba i Gorana iz Bibinja s 3.5:2.5.

Pojedinačno, prva ploča Dubrovnika – francuski velemajstor Sebastien Feller osvojio je 6.5 bodova iz 9 partija, druga IM Željko Bogut (BiH) 5,5 bodova iz 9 partija, treća IM Ivan Galić 6.5 bodova iz 9 partija, četvrta IM FM Ivan Bender 7 bodova iz 9 partija, peta FM Augustin Brnas 3 boda iz 9 partija, šesta MK Tomislav Šeparović 1 bod iz 3 partije i prva rezerva Ivo Ivanković 1 bod iz 6 parija. I unatoč možebitne subjektivnosti, potrebno je istaći izvrstan rezultat IM Ivana Galića na visokoj trećoj ploči sa 6.5 bodova i FM Ivana Bendera na četvrtoj ploči sa čak 7 bodova.

Tako će Mali Lošinj, u kojemu je od 27. rujna do 6. listopada odigrana ovogodišnja Ib hrvatska šahovska liga za ekipu Dubrovnika i uopće dubrovački šah ostati u trajnoj uspomeni izabilježen po teško ponovljivom uspjehu i plasmanu među 10 najboljih hrvatskih šahovskih klubova, piše dbk sport.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *