SDP : Privatizacija Hotela Maestral treba biti detaljnija i dostupnija javnosti

246

Vezano uz privatizaciju Hotela Maestral dubrovački SDP uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

U tijeku je posljednja značajnija privatizacija na području Grada Dubrovnika.Za većinski paket dionica Hotela Maestral d.d. (hoteli Vis, Splendid, Adriatic, Uvala i Komodor) pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda o kojoj se, osim ponuđene cijene za dionice, vrlo malo zna. Iako Vlada RH još uvijek nije donijela odluku, SDP smatra da bi javnost, posebno dubrovačka, o ovoj privatizaciji trebala znati puno više od informacija koje su trenutno javno dostupne.

Za građane Dubrovnika je iznimno bitno saznati što Republika Hrvatska (odnosno aktualna Vlada RH) zahtijeva od potencijalnog kupca većinskog paketa dionica Hotela Maestral d.d.. Građanima Dubrovnika ne može biti svejedno hoće li budući vlasnik dodatno betonirati prostor ispod Petke, značajno povećavajući izgrađenost hotela, hoće li se dio objekata pretvoriti u privatne rezidencijalne objekte, kao što je to bio slučaj do sada kada su Hoteli Maestral d.d. prodavali svoje nekretnine, ili će se povećati kvaliteta hotelskog smještaja i time zadržati ili povećati broj radnih mjesta.

Ništa manje važno nije saznati radi li Vlada RH ustupke potencijalnom kupcu kada je riječ od dugu ove hotelske tvrtke prema Državnoj agenciji za sanaciju banaka (DAB).Dubrovački SDP smatra da sve relevantne informacije o planu ulaganja i razvoja Hotela Maestral d.d. moraju biti javno objavljene, jednako kao i informacija o načinu podmirenja duga, a sve to prije donošenja odluke o prihvaćanju ponude.

O svemu ovome u ovom trenutku javnost ne zna ništa.SDP smatra da cjelokupna javnost treba pratiti tijek ove privatizacije i suprotstaviti se svakom pokušaju pogodovanja investitoru koji bi obezvrijedio hotelsku odnosno državnu imovinu, suprotno javnom interesu. Privatizaciji se ne protivimo i ne smatramo je lošom samoj po sebi, ali smatramo da odluke koje država donosi moraju biti od koristi cjelokupnoj, a posebno lokalnoj zajednici.Do sada su objavljena tri natječaja za prodaju Hotela Maestral d.d., a cijena istaknute ponude  (prema procijeni imovine) od 2014. do 2017. je umanjena  za 54 milijuna kuna. Simptomatično je da se najpovoljniji uvjeti prodaje daju upravo u trenutku kada Hoteli Maestral d.d. poslovno rastu i kada se smanjuju kreditna zaduženja, što ranije nije bio slučaj. Sasvim dovoljno za skrenuti pozornost javnosti, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik  GO SDP-a Dubrovnik, Jadran Barač.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *