Simpozij povodom obljetnice postojanja Ljekarne Male braće: ‘Sedam stoljeća na dobrobit građana i pacijenata’

414

Povodom obilježavanja 700. obljetnice postojanja i kontinuiranog rada Ljekarne Male braće u Dubrovniku, Hrvatsko farmaceutsko društvo, u suradnji s Franjevačkim samostanom i ZU Ljekarna Dubrovnik organiziralo je Simpozij „700 godina ljekarništva uDubrovniku“, koji je započeo danas u prostoru stare samostanske ljekarne i nastavlja se sutra.

Simpoziju i Akademiji prisustvuju visoki državni dužnosnici, predstavnici krovnihmeđunarodnih farmaceutskih organizacija te brojni farmaceuti.

Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija Maja Jakševac Mikša, istaknula je kako je Simpozij prvenstveno organiziran radi godišnjice koja nije značajna samo za farmaceutsku struku, Grad Dubrovnik i za Hrvatsku, već ima značaj i u svijetu.

– Sa 700 gOdina neprekidnog rada jedne ljekarne ne može se pohvaliti niti jedna zemlja u svijetu. Mi smo ovim Simpozijem željeli našim kolegama i svim drugima koje povijest naše struke zanima, proširiti znanje o tome, jer ukoliko ne cijenimo prošlost ne možemo se ni odrediti za budućnost. Ova ljekarna ima i drugu specifičnost, a to je da je od najranijih  dana postala ljekarna koja je opskrbljivala ne samo redovnike nego i javnost. Sedam stoljeća na dobrobit građana i pacijenata – rekla je Jakševac Mikša.

Simpozij se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Sabora RH te Ministarstva zdravstva RH i Ministarstva kulture RH, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Sutra, 11. studenoga, s početkom u 11 sati, održat će se Svečana akademija, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske Županije u Kazalištu Marina Držića.

Ljekarna Male braće prema postojećim dokumenatima, utemeljena je davne 1317. unutar Franjevačkog samostana Male braće (a možda i ranije, ali nema pisanog traga) kuriozum je da ta ljekarna postoji i opskrbljuje stanovništvo lijekovima sve do današnjih dana te je njezin neprekidan rad tijekom sedam stoljeća jedinstven u svijetu. Naime, u povijesti ljekarništva sačuvani su dokumenti o postojanju ljekarni na tlu Europe već u 12. i 13. stoljeću (kod nas u Trogiru 1271.) dakle prije ove u Dubrovnikumeđutim nijedna se nije održala kroz stoljeća do današnjih dana.

Ljekarna se unutar Franjevačkog samostana Male braće tijekom stoljeća razvijala postepeno; od ormara s osušenim biljem, aromatorija, preko lijekova pripremanih pod utjecajem alkemije sve do današnje ljekarne, opskrbljene suvremenim lijekovima te organizirane za pružanje sveobuhvatne ljekarničke skrbi lokalnom stanovništvu kao i mnogobrojnim turistima koji svakodnevno u nju ulaze. Posebnost ove ljekarne je da se u njoj još i danas izrađuju pripravci prema tradicionalnim recepturama vrsnih franjevačkih ljekarnika koji su u njoj nekada radili. Ti pripravci, izrađeni na prirodnoj bazi bez mnogo sintetskih dodataka, iznimno su cijenjeni o čemu svjedoči njihova široka prodaja domaćem stanovništvu i turistima te mnogobrojna pisma pohvale i zadovoljstva kupaca, koja u ljekarnu stižu iz svih krajeva svijeta.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *