ŠOKANTNI PODACI: U 80 posto prehrambenih proizvoda za bebe ima arsena

866

U velikom broju prehrambenih proizvoda za sasvim malu djecu pronađene su opasne kemikalije, pokazalo je istraživanje neprofitne organizacije The Label Clean Project u kojemu se navodi da je riječ o arsenu, olovu, kadmiju i akrilamidu.

Skupina američkih znanstvenika analizirala je 530 različitih grickalica, žitarica i napitaka kupljenih u posljednjih pet mjeseci, prenosi Independent. Ustanovili su da od 65 posto analiziranih proizvoda njih 65 posto sadržava arsen, 58 posto kadmij, 36 posto olovo i 10 posto akrilamid. Otkriveno je i da 80 posto adaptiranih mlijeka za dojenčad sadržava arsen, toksin koji Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povezuje s nizom zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi riže. 

Arsen u rižu dospijeva za vrijeme njezina rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji. Europska unija je u siječnju 2016. propisala najvišu dopuštenu količinu arsena kako bi smanjila izloženost djece tom teškom metalu. Dopušteno je do 0,1 miligrama arsena po kilogramu riže.

Najveći problem, kada je riječ o arsenu u riži jest činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadržavaju rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko. A to je najosjetljivija populacija. 

Istraživanje je pokazalo da moderna hrana za djecu sadržava 70 posto više akrilamida od prženih krumpirića, a ta se kemikalija povezuje s oštećenjima mozga i reproduktivnim problemima. Utvrdili su i da je 60 posto proizvoda s oznakom “BPA free” bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku kemikaliju koja se upotrebljava pri izradi plastike.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *