Studenta uhićenog u Dubrovniku Hrvatska odbija izručiti Turskoj

175

Student građevine Sezgin Cirik (28), inače rođeni Turčin s finskom putovnicom, kad je početkom svibnja s prijateljima rezervirao let za Dubrovnik i apartmanski smještaj u Pločama, nije ni slutio da će mu 30. svibnja po slijetanju iz Rige na Čilipe biti stavljene lisice na ruke.

Provjerom njegove putovnice odmah se upalio alarm jer je Cirik već dulje na Interpolovoj crvenoj tjeralici koju je za njim raspisao turski deseti Visoki kazneni sud iz Ankare. Razlog? Turski sud ga traži jer je protiv Cirika provedena istraga i podignuta optužnica za tri kaznena djela – posjedovanje i promet opasnih tvari, oštećivanje javne imovine zajedničkim izazivanjem požara i članstva u oružanoj terorističkoj organizaciji, piše jutarnji.hr

Naime, 21. listopada 2008. u Helsinkiju u ranim jutarnjim satima Cirik je kao 19-godišnjak zajedno s prijateljima Osmanom Yagurom (29), Irfanom Kartom (30), Delilom Acarom (32) i Hogirom Aslanom (25) bacio molotovljeve koktele na vrata turskog veleposlanstva čime je, osim prouzročene materijalne štete, ozlijeđen i jedan djelatnik veleposlanstva. Mladići su odmah uhićeni i osuđeni. Cirik je u pritvoru proveo dva tjedna i zbog kaznenog djela sabotaže osuđen je na 14 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a dobili su i po 60 sati dobrotvornog rada. Ujedno je sud osuđenoj petorci naložio plaćanje 10.460 eura odštete s kamatama te 17.000 eura osiguravajućoj kući.

Izrečena sankcija koja je postala pravomoćna i praktični “odslužena”, nikako nije prihvatljiva turskim vlastima koji su proveli svoju istragu te protiv Cirika podigli optužnicu za niz kaznenih djela ugrožavanja javne sigurnosti, a za što je, prema turskim zakonima, predviđeno i više od 20 godina zatvora.

Nakon što je uhićen u Dubrovniku, doveden je na tamošnji Županijski sud gdje su mu bile određene mjere opreza uz obavezno javljanje dva puta tjedno u policijsku postaju.
Uredno se javljao prema dogovorenim terminima, a sud je u međuvremenu donio rješenje kojim je odbio da se Cirika izruči Turskoj. Tu odluku je potvrdio nedavno i Vrhovni sud jer su se svi redom uvjerili da je zbog bacanja Molotovljeva koktela Cirik “svoj grijeh već platio”.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *