Svjetski poznati fotograf u Hrvatskoj: Prve fotografije već je kreirao u Dubrovniku!

371

Uz potporu i podršku Hrvatske turističke zajednice te uz pratnju hrvatskog fotografa Filipa Beusana, u Hrvatskoj ovih dana ponovno boravi poznati finskoamerički fotograf Arno Rafael Minkkinen, čiji fotografski opus svojom dosljednošću i čistoćom izraza već godinama plijeni pažnju široke svjetske publike. Minkkinen u protekla četiri desetljeća tako djeluje kao predavač, kustos i pisac nastavljajući istodobno posvećivati svoju energiju fotografskim istraživanjima autoportreta, a njegovi radovi izlagani su u gotovo svim značajnim muzejima i galerijama zaduženima za promicanje suvremene umjetnosti. S više od stotinu samostalnih, gotovo dvije stotine skupnih izložbi, te sedam izdanih monografija, njegov rad posvećen snimanju autoportreta postao je poznat u svjetskim okvirima.

Tako je Minkkinen već kreirao prve fotografije u Dubrovniku, Zlarinu, Žirju te na egzotičnom vulkanskom otoku Brusnik.  Do kraja boravka u Hrvatskoj Minkkinen će obići još i Šibenik, Split, Plitvice, Pulu te Zagreb. Dodajemo kako će upravo Zagreb biti domaćin buduće izložbe koju priprema Muzej suvremene umjetnosti (MSU) za mjesec prosinac ove godine.

Riječ je o velikoj retrospektivnoj izložbi začudnih autoportreta i nemanipulirane fotografije ljudskog lika u prirodnom okruženju.

Upravo je to postalo Minkkinenov zaštitni znak i istodobno jezik kojim kanonski dosljedno komunicira jednu poetično-nadrealističku viziju svijeta te ga reflektira koristeći svoje tijelo kao ogledalo. Boravak Minkkinena i buduća izložba njegova opusa u Hrvatskoj ima još i veći značaj kada se u obzir uzme činjenica da je jugoistočno-europska publika do sada bila uskraćena za njegove izložbe, koje su se teritorijalno najbliže održavale u Ateni, Bukureštu, Bratislavi, Pragu i Rimu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *