SVJETSKO PRVENSTVO U JUDU: Kumrić ide na prvog nositelja, a Šutalo i Šikić na treće nositeljice

293

Dan uoči Svjetskog juda prvenstva u Budimpešti (28. kolovoza do 3. rujna), održao se ždrijeb individualnog dijela u kojem nastupa sedam hrvatskih judoka. Barbara Matić je šesta nositeljica, a najteži posao slijedi Zlatku Kumriću.

U ponedjeljak 28. kolovoza počinje prvo svjetsko judo prvenstvo u novom olimpijskom ciklusu, koji završava Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine 
Među 800 vrhunskih judoka iz cijelog svijeta, koji će se u glavnom gradu Mađatske boriti za svjetska odličja bit će i šest hrvatskih judoka. Prvi na tatami izlazi Bernard Azinović (do 60 kg), koji u ponedjeljak za prvog protivnika ima Jordanca Salmana. U slučaju pobjede čeka boljeg iz dvoboja Plafky (GER) – Hamid (DJI).

U utorak 29. kolovoza nastupa Tena Šikić (do 52 kg), a prva suparnica će joj biti Angolka Antonio, dok ju pobjeda vodi na treću nositeljicu, Izraelku Cohen.

Četvrtak je dan kada nastupa brončani s posljednjeg Europskog prvenstva, Dominik Družeta (do 81 kg). U 1. kolu je slobodan, a u 2. kolu se bori protiv Rumunja Visana.
– U prva tri nastupa naši predstavnici imaju dobru priliku za kvalitetan ulazak u svjetsko prvenstvo, tako da osjete atmosferu i tatami. Nakon toga idu pravi izazovi za koje su spremni, a najveću prepreke ima Tena, koja ide na iznimno kvalitetnu Izraelku – rekao je nakon ždrijeba izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović, dok se izbornik muških reprezentacija Dean Ilić složio:
– Kako na svjetskom prvenstvu ne može biti laganog ždrijeba, možemo biti relativno zadovoljni. 

U petak 1. rujna na tatami izlazi šesta nositeljica u kategoriji do 70 kg, Barbara Matić. U 2. kolu čeka bolju iz dvoboja Bernabeu (ESP) – Bolder (ISR).Mlađa sestra Matić, Brigita, nije uspjela oporaviti se na vrijeme od viroze i propustit će Budimpeštu.
– Barbara čeka bolju izdvoboja iskusnih djevojaka koje su bile u Top 8 na svjetskoj ljestvici, imaju kvalitetu za medalju u Budimpešti, a nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru su uzele pauzu i bit će pravi izazov – prokomentirao je Preradović.

Subota je rezervirana za Ivanu Šutalo (preko 78 kg) i Zlatka Kumrića (do 100 kg). Šutalo će pokušati iznenaditi treću nositeljicu, Turkinji Sayit, dok će Kumrić u 1. kolu biti favorit protiv Kenijca Mburua. U slučaju pobjede će pokušati upisati prvu pobjedu u šest borbi protiv prvog nositelja SP-a, Nizozemca Korrela.
– Mogli bismo reći da je pravo vrijeme da Zlatko naplati neke «dugove iz prošlosti», kada je riječ o Korrelu, a nema bolje pozornice za to od svjetskog prvenstva – rekao je Preradović, dok je Ilić dodao:
– Korrel kao prvi nositelj je neugodan ždrijeb, ali i prilika za Zlatka da napravi pravi rezultat jer svakako ima kvalitetu nositi se s Nizozemcem, kao i pobijediti ga. Šutalo ima najveći izazov, ali Budimpešta bi mogla donijeti brojna iznenađenja pa zašto to ne bi bila baš Ivana – završio je Preradović.

Svjetsko prvenstvo završava u nedjelju 3. rujna ekipnim natjecanjem, koje će biti po novom olimpijskom formatu. Tako će se reprezentacije boriti samo u mješovitoj konkurenciji, sa po tri ženske kategorije (do 57 kg, do 70 kg, preko 70 kg) i tri muške kategorije (do 73 kg, do 90 kg, preko 90 kg). Zbog toga će se reprezentaciji pridružiti Tihea Topolovec (do 57 kg), Dominik Sumpor (do 73 kg) i Marko Kumrić (do 100 kg).

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *