U Dubrovniku održan stručni skup Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet

194

Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet, naziv je stručnog skupa održanog u srijedu, 6. rujna u hotelu Vlamar Lacroma Dubrovnik, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore.

Zakonodavac je propisao obavezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada i dugi su niz godina iz njega isključene. Kod nekih je poslodavaca obaveza kvotnog zapošljavanja izazvala otpor, dok su je neki prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućuje država. Cilj stručnog skupa bio je ponuditi odgovore na pitanja koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom, zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom, kakvi su poticaji osigurani i kako ih ostvariti, kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti, kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote. 

Skup je otvorio savjetnik  za radnu politiku i zapošljavanje HGK Davorko Vidović i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević. Vidović je naglasio da dvanaest posto građana u Hrvatskoj osobe su s invaliditetom, što je oko 500 tisuća ljudi, među kojima je barem polovina u radno aktivnoj dobi, koji su zanemarivo prisutni na tržištu rada, od čaga oko 17 tisuća zaposlenih i oko šest tisuća ljudi koji se nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Mira Pekeč-Knežević istaknula važnost informiranja poslodavaca o zakonodavnom i institucionalnom sustavu potpora i poticaja zapošljavanju osoba s invaliditetom te pojednostavljenje procedure pri podnošenju zahtjeva poslodavaca pri ostvarivanju poticaja.  

Dario Karačić iz Instituta za razvoj tržišta uputio je na pitanje važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom za podizanje opće konkurentnosti. O kvotama i poticajima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i uslugama Centra za profesionalnu rehabilitaciju govorila je Natalija Krajnović iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, dok je o aktivnostima i iskustvima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom govorila Marijana Grgin. Iskustvo poslodavca pri zapošljavanju i radu s osobama s invaliditetom opisala je Ana Jakovina iz Financijske agencije FINA.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *