U Kući Bukovac prisjetili se zaboravljenog običaja ‘pucanje lopižica’

409

U Cavtatu, u Kući Bukovac, u sklopu tematskih dječjih likovnih radionica, prisjetili smo se zaboravljenog običaja poznatog pod imenom ‘pucanje lopižica’ ili ‘po Korizme’ koji se u Cavtatu odvijao sredinom korizmene četrdesetnice. 

Kako je to nekad bilo, kroz uvodnu riječ o samom običaju, djeci je približio etnolog Ivica Kipre, a s nama su svoja sjećanja podijelili i stariji stanovnici Cavtata.Na “po Korizme” održavale su se plesne zabave u Domu kulture, a običaj se održao do šezdesetih godina 20. stoljeća. Uz igru i ples, razbijale su se ili ‘pucale lopižice’. Lopiže su bile keramičke posude u kojima se pripremala i čuvala hrana.  Tri keramičke posude, lopiže, od kojih su dvije bile napunjene pepelom, a jedna živom kokoši, visjele su sa stropa dok bi ih izabrani parovi zavezanih očiju pokušavali razbiti štapom.

Polaznici dječjih radionica izradili su ‘lopižice’  kao pinjate (posude) u životinjskim oblicima, a bile su napunjene konfetama i bombonima umjesto pepela i kokoši.  Slijedila je zatim napeta igra ‘pucanja lopižica’ i ples na način kako se u ranija vremena zabavljalo u Domu kulture. Slatki zalogaj pripremile su cavtajske mame na čemu im najljepše zahvaljujemo!
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *