U pripremi novi Zakon o radu i mirovinska reforma – što donose?

228

Sljedećih bi se mjeseci fokus javnosti trebao preseliti s poreznih na radna i mirovinska pitanja. Javnosti dosad uglavnom nepoznati ministar Marko Pavić poručio je da “što se tiče mirovinskog sustava, njegovo ministarstvo razmatra mjere koje su dio šire strategije stimuliranja zaposlenosti i gospodarskog rasta”, piše večernji list.

Sindikati su s dosta straha i negodovanja primili vijest da Vlada priprema novu promjenu Zakona o radu u 2018., dok su se ozbiljniji zahvati u mirovinskom sustavu trebali provesti već ove godine. Bruxellesu je u zadnje dvije godine obećano da ćemo ubrzati produljenje radnog vijeka na 67 godina te jače demotivirati prijevremeno umirovljenje. 

Također, Vlada je obećala promjene i u sustavu beneficiranog staža, no nijedan od novih zakonskih akata nije upućen u javnu raspravu. Ministar Pavić ne odgovara hoće li mirovinski paket otvoriti do kraja ove godine ili će se i taj vrući krumpir preseliti na iduću. 

Sve aktualnije postaje i pitanje dodatka na mirovine osiguranika drugog stupa, bez kojega bi mirovine članova obaveznih mirovinskih fondova pale oko 27 posto već od 2019. godine. – Na takozvanom pitanju “27-postotnog” dodatka na osnovnu mirovinu intenzivno radimo i vjerujemo da ćemo predstaviti model koji će biti svima prihvatljiv, ali i nadasve pravičan za buduće korisnike mirovina, odgovorio je ministar Pavić na naš upit. Kako izgleda “prihvatljivo” i “pravično” rješenje još ne otkriva. Na stranicama Ministarstva, međutim, detaljno se opisuje svaki njegov službeni posjet. 

Upućeni sugovornik kaže da ni u Vladi ne postoji jedinstven stav oko budućih mirovina iz 2. stupa, a posebno je snažan utjecaj ministra Gorana Marića, žestokog kritičara dvostupnog mirovinskog sustava. – Unutar ciklusa Europskog semestra razmatraju se i druga pitanja, poput staža osiguranja s povećanim trajanjem, poticanja duljeg ostanka u svijetu rada, ali i suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti u starosti. U konačnici cilj nam je osigurati prvo održivost hrvatskog mirovinskog sustava, a potom primjerene mirovine hrvatskih građana – poručuje ministar Pavić.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *