U Cavtatu počinje mini film festival Unseen: Evo što sve možete pogledati!

360

Unseen mini film festival je osmišljen da stanovnicima Cavtata i njegovim posjetiocima ponudi nešto drugačiji filmski i festivalski program i pokuša nadomjestiti nepostojanje kino-prikazivača u ovom mjestu. Projekcije filmova će se odvijati na različitim lokacijama u javnom prostoru Cavtata, uz zatvorene prostore poput Doma kulture i Kuće Bukovac.

Festival otvaramo u srijedu 27.9. projekcijom filmova Kino Otok hrvatskog redatelja Ivana Ramljaka i Friedenshöhe njemačke redateljice Josephine Ehlert, a uz spomenute filmove, Unseen nudi nekoliko programskih cjelina:
Selekcije mladih autora/ica iz Hrvatske i šire regije – 12 je kratkih dokumentarnih, igranih i animiranih filmova filmskih autora i autorica mlađih od 35 godina. Ovim programom se potiče afirmacija i razmjena audiovizualnog stvaralaštva mladih autora i autorica koji tek ulaze u svijet filma. Filmovi će biti prikazani na lokacijama u javnom prostoru.

Off-program nudi izbor recentnih kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova domaćih i stranih autora.Iz Off-programa izdvajamo dvije projekcije animiranog filma Ježeva kuća, redateljice Eve Cvijanovič koji je ove godine bio hrvatski predstavnik na Berlinalu osvojivši posebno priznanje u sklopu programa Generation Kplus. Ježeva kuća će se prikazati u sklopu Dječjeg programa (subota, 30.9. u 10h) ostvarenog u suradnji sa Kinematografima Dubrovnik, a s tim filmom ćemo i zatvoriti prvo izdanje festivala Unseen. U sklopu Off-programa bit će prikazan i dokumentarni film Of because who I am čiji će redatelj Benjamin Cantu biti i gost našeg festivala.

Program Gosti festivala posvećen je našim festivalskim partnerima i gostima. Prve prve godine to su Restart iz Zagreba, Dokufest iz Prizrena te umjetnički duo SIMKA iz Švedske. Restart će predstaviti selekciju filmova nastalih u sklopu njihove Škole dokumentarnog filma, a o radu ove organizacije, njihovim edukacijskim programima i produkcijama govorit će redatelj Igor Bezinović. Razgovarat ćemo i s producenticama jednog od najznačajnijih filmskih festivala u ovom dijelu Europe – Dokufesta u Prizrenu, Albom Çakalli i Lindom Llulla Gashi koje će nam predstaviti njihovu selekciju kratkih dokumentarnih filmova. Simon Häggblom i Karin Lind čine umjetnički duo SIMKA iz Švedske i oni će u sklopu festivala predstaviti seriju svojih kratkih eksperimentalnih filmova.

Festivalski dani ispunjeni filmovima završavat će se muzičkim programom. Tijekom prvog izdanja Unseena slušat ćemo i zabavit se uz DJ OSOBNA! a.k.a. Davora Sanvincentija, zagrebački funk/soul band Dementronomes, latvijskog DJ-a Martinsa Rokisa te Keitha M. Thomsona & The Penny Black Remedy koji su s nama zadnju večer festivala.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *