Uoči Međunarodnog dana bijelog štapa – Rosa Matić: Najstarija smo udruga na području DNŽ

292

Uoči Međunarodnog dana slijepih – dan bijelog štapa Udruga slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik organizirala je domjenak u svojim prostorijama kojem su nazočili  zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i privremeni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Predsjednica Udruge slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik koja ove godine obilježava 65 godina, Rosa Matić, zahvalila se predstavnicima Grada na posjeti i upoznala ih s problemima Udruge.

– Najveći problemi su prepreke u Gradu, s obzirom na to kako su velike gužve i ne mogu s kretati ni oni koji dobro vide, a kamoli mi. Skrenula sam pozornost na semafore i autobuse, značile bi nam najave stanica, jer znate kako u našim autobusima treba pritisnuti tipku da se autobus zaustavi na određenoj stanici – govori Matić te dodaj kako je problem i u nogostupu, to jest, mjestu namijenjenom za prolazak kolica koje slabovidne osobe ne mogu vidjeti.

– Ima onaj određeni dio namijenjen za kolica u koji je lako upasti zato što je iste boje kao i nogostup. Vidjela sam u unutrašnjosti da oni stavljaju drukčiju boju kockica, tako da bilo bi nam lakše kad bismo znali da je to dio puta za silazak kolica.

Predsjednica Udruge zahvalila se Gradu na kombiju koji im puno znači te naglasila kako ga ona osobno koristi svaki dan za doći iz Mokošice do bolnice.

– Najstarija smo udruga na području Dubrovačko-neretvanske županije. Sretni smo što nemamo mladih i djece. Što smo stariji sve je teže izvući ljude iz kuće, nisu baš za dolazak u Udrugu, jedino čemu se uvijek vesele je kad idemo negdje. Iduće godine idemo u Vid, u Metković posjetiti Muzej ptica. Oni jedva čekaju takve prilike kako bi se družili – kazala je Rosa Matić, predsjednica Udruge slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *