VELIK DAN ZA VUKOVAR! Ranjeni Vodotoranj je obnovljen, svi opet mogu razgledati ovaj simbol grada heroja!

96

Napokon smo i to dočekali! Obnovljen je Vukovarski vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva.

Iz Grada Vukovara poručuju kako ih je epidemija koronavirusa primorala da ovaj događaj prilagode epidemiološkim mjerama pa se svečano otvaranje moglo gledati samo preko elektroničkih uređaja.

No, vukovarski Vodotoranj možete uživo posjetiti već sutradan, u subotu, 31. listopada, kada otvara vrata za sve posjetitelje.

Podsjećamo, obnova Vodotoranja stajala je oko 46 milijuna kuna, a njime će upravljati gradska tvrtka. U objektu se nalaze memorijalne stube, memorijalna soba i vidikovac. U prizemlju je amfiteatar, a kod njega kafić i dječje igralište.

Proslava je prošla u svečanom tonu, uz prigodne nastupe brojnih poznatih zvijezda koje su izvodile redom hrvatske domoljubne pjesme.

Sve je završilo vatrometom i uz završne riječi voditelja:

“Bila je ovo pjesma Neopisivo kao uvod u samu završnicu ove neopisivo lijepe večeri i velikog događaja za Grad Vukovar, sve njegove građane, ali sve one koji Vukovar i Hrvatsku nose u srcu ma gdje se sada nalazili. Hvala vam svima što ste bili dio ovog svečanog otvorenja Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskoga zajedništva. Vukovarski vodotoranj, iako prepun rana, odbio se
srušiti. Stoji vjeran kao i hrvatsko zajedništvo; ponosan u svome novom ruhu kao trajni podsjetnik na našu slavnu i tešku prošlost, ali pruža i novi pogled u budućnost koju zajedno gradimo. Stoji ponosno Vukovarski vodotoranj, stoji Vukovar!”

Postao je simbol otpora i hrvatskog zajedništva

Vukovarski vodotoranj izgrađen je 1968. godine, kao zamjena za dotadašnji vodotoranj koji nije bio dovoljnog kapaciteta za sve veće potrebe grada koji se širio. Visok je 50 metara, a u to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2.200 kubnih metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi.

Na vrhu je bio restoran-vidikovac, kavana “Vodotoranj”, iz kojega se vidio Vukovar, Dunav i okolica. Restoran je zatvoren 1970. godine, a nakon toga tu je bilo računovodstvo Vodovoda.

Godine 1991. vodotoranj su, tijekom bitke za Vukovar, teško oštetile srpske snage. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora toga grada.

Tijekom opsade grada, tada 23-godišnji, Ivica Ivanika s Mitnice prvi je stavio te je uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizao hrvatsku zastavu, a kasnije je s njim išao i Hrvoje Džalto.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *