(VELIKA FOTOGALERIJA) Trganje u organizaciji Agroturizma Konavle: Napravljeno zajedničko konavosko misno vino!

489

Agroturizam Konavle je i ove godine po peti put, organizirao manifestaciju tradicionalne berbe grožđa pod nazivom „Trganje 2017“ koja se održala u kompleksu Franjevačkog samostana Sv. Vlaha u Pridvorju.

Program je počeo berbom grožđa u samostanskom vinogradu, nakon čega je krenula prerada grožđa na tradicionalan i suvremen način u klaustru samostana, iza čega su svi posjetitelji mogli uživati u pravom težačkom ručku i programu uz živu glazbu i nastup folklora.

Fra Ivo Kramar predstojnik Samostana, pozdravio je ovu akciju u režiji Agroturizma kazavši kako su vrata samostana uvijek otvorena ovakvim događanjima, izrazivši želju da ih u buduće bude više.

– Tradicionalno danas svi konavoski vinari donesu po jednu gajbu grožđa i pravi se misno vino za samostan. Osim materijalne koristi puno je važnije to jedinstvo koje je bitno ovdje u Konavlima, jer ako nismo zajedno onda jednostavno nema ni nas – izjavio je fra Kramar.

Ivica Vodopić predsjednik Agroturizma Konavle, objasnio je kako je ovo peti put da se organizira ova akcija, a treći put da je ona u ovom samostanu. 

– Samostan ima mali vinograd i većina grožđa je od tu, a drugi dio je od vinara koji su svojim prinosom željeli sudjelovati u jednom zajedničkom vinu. Sljedeći događaj Agroturizma je jedno edukacijsko putovanje, 11. po redu i već je postalo tradicija za sve naše članove – istaknuo je Vodopić.

Ivo Mujo iz Agroturizma Konavle naglasio je kako se ovim tradicionalnim trganjem skreće pozornost na izvrsna konavoska vina te obogaćuje ponuda, što se vidi i u velikom broju turista koji redovito pohode na ovakva događanja. 

U sklopu ovogodišnje manifestacije promovirao se i projekt “Poje – otrgnuti dio Konavala” čija se prva faza, izložba fotografija mladih konavoskih fotografa Nina Đuraša i Tonija Mostahinića, autorice Olje Ljubišić, također predstavila danas u Franjevačkom samostanu u Pridvorju.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *