VIJEĆNICI SU NAM OTKRILI: Tražit će uvrštenje ovih projekata u Proračun

171

Nakon duge ljetne stanke u četvrtak 31. kolovoza kreće sjednica Gradskog vijeća. U pripremama izmjena Proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu, Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad već je prije nekoliko dana navela kako će tražit uvrštenje čak 14 projekata.

Svjesni su činjenice kako se u ovoj proračunskoj godini svi projekti ne mogu provesti, ali mogu se početi planirati za sljedeću proračunsku godinu. Slijedom aktivizma Srđevaca, odlučili smo saznati što su ostale stranke odlučile predložiti u pripremama izmjene Proračuna.

-Naši prijedlozi neće ići kao amandmani s obzirom da smo mi dio vladajuće koalicije, već će ići u sami proračun. Najvažnija je dvorana koju je bolnica ustupila na korištenje djeci, klubovima i udrugama te će ići na samo uređenje.U kampanji smo isticali kako će nam socijalni program biti prioritet, a naravno da idemo dalje sa stvarima poput nadogradnje škole na Montovjerni i vrtića Palčica – kazao je predsjednik DUSTRA-e, Željko Raguž. 

HNS-ov vijećnik Miho Obradović osvrnuo se također na dječje vrtiće, umirovljenike te subvencije najma stana mladima. 

– Povećavanjem subvencija za dječje vrtiće poboljšavamo mjere demografske politike grada. Pored besplatnog vrtića za svako treće dijete, predlažem besplatan vrtić i za svako drugo dijete. Također predlažem povećanje subvencioniranja cijene privatnog vrtića. Također tu su i umirovljenici čiji iznos mirovine nije dostatan za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ostvaruju pravo na mjesečni dodatak u iznosu od 200 kuna – kazao je Obradović.

Nije zaboravio ni na mlade obitelji do navršenih 35 godina koje nemaju vlastitih nekretnina. 

– Mladim obiteljima čiji mjesečni dodatak po članu kućanstva nije veći od prosječne neto plaće u RH u prethodnoj godini (5.685 kn) sufinancirat će se troškovi podnastarstva i to za: samce(400 kn); dvočlano kućanstvo (500,kn) tročlano (600kn) te četveročlano i više (750 kn). Ovim amandmanom bi se taj mjesečni dodatak povećao, kao i broj korisnika, ovisno o broju prijavljenih. No, osim umirovljenika tu su i osobe starije od 65 godina koje nemaju vlastitu mirovinu ni druga primanja. I za njih je nađeno mjesto u prijedlozima za proračun. Prema prijedlogu trebali bi ostvariti novčanu pomoć od 300 kuna – istaknuo je HNS-ov vijećnik.

Mladen Gojun ukratko je iznio prijedloge SDP-a za proračun. 

– Kolegica Tatjana i ja uglavnom smo razmišljali o programu i strateškim dokumentima o održivom turizmu, oborinskim odvodnjama, a tu spada i kolektor za odvodnju kojeg bi trebalo na određenim područjima napraviti, izgraditi taj lateralni kanal na D8 djelu županijske ceste od dubrovačkog mosta do Ilijine glavice koji bi skupljao vodu koja se slijeva s  padina Srđa. Zatim tu je izgradnja vrtića, nadogradnja vrtića Palčica te škola Montovjerna. Nastavit ćemo zalaganje za socijalne mjere, tu je i azil za životinje, kao i sklonište za beskućnike koje bi trebalo riješiti. Pričekat ćemo i prijedlog proračuna što je uvršteno što nije, pa ćemo vidjeti za što će još biti potrebe – kazao je  Mladen Gojun.

Maro Kristić nabrojao je MOST-ove prijedloge, a to su sljedeći: 

– međunarodni natječaj za izgradnju i upravljanje gradskim nogometnim stadionom na Lapadu s pratećim sadržajima. 

– dovršetak izrade DPu Gospino polje ( izrada započeta u mandatu bivše gradske uprave )

 -projektno – tehnička dokumentacija za izgradnju trodijelne sportske dvorane te natkrivanje terena za tenis, badminton i boćanje u Gospinom polju 

– azil za životinje – projektno – tehnička dokumentacija, a u projekcijama za 2018.  sredstva za izgradnju azila sa pristupnim prometnicama

– poticanje kupnje ili izgradnje prve nekretnine

– osiguranje sredstava za protupozarnu zaštitu Park šume Petka ( dežurno vatrogasno vozilo i dva vatrogasca tijekom požarne sezone )

– osiguranje sredstava za hortikultirno uređenje i nabavku urbane opreme za Park Gradac.

– uređenje igrališta na Nuncijati ( uređenje svlačionica i društvenih prostorija)

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *