Vijećnici udarili po taksistima! Franković: Oni su teroristi! Bogdanović: Pustili smo ih u nered!

405

Zanimljiva je bila rasprava o taksistima pred kraj prvog dijela 4. sjednice Gradskog vijeća. To i ne čudi obzirom kako taksisti već dosta dugo prave probleme. Posebno zanimljiva bila je rasprava između HSS-ovog Vida Bogdanovića i gradonačelnika Mata Frankovića.

– Kada vas slušam, kao da sam u Švedskoj, malo ste zaboravni. Idemo sad biti Robin Hood. Ja nisam pravnik, ali sve skupa mi se čini prilično neozbiljno i mutno, pogotovo kad se nekoliko puta kaže ovo nema nikakve veze s politikom, a svi znamo da političari imaju svoju grupu taksista. Jedan taksist 4 glasa, a 50 taksista, 200 glasova – bio je oštar Vido Bogdanović, na što mu je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica dobacio

– Samo je nebo granica gospar Vido.

– Možda su neki imali svoje taksiste mi svoje nemamo – odgovorio je gradonačelnik Franković na Bogdanovićeve prozivke te nastavio.

– Svi oni koji su imali snage i mudrosti i pošli na magistralu te zakočili grad smatram ih teroristima, a ne taksistima. Podijelit ćemo dozvole, ali moraju znati tko su i što su u ovom gradu i kako rade. Održao sam sastanak s njima i rekli su mi ‘svi smo glasovali za vas i nalijepili vašu sliku na automobile’. Rekao sam im da su se prevarili i pogriješili. Neće nas držati taocima.Oni zauzmu sebi traku i mi smo mali miševi za njih. Možda bi bilo najbolje da parking ispod žičare i na Pilama napravimo za njih. Neka samo oni žive u Gradu. E tako se oni ponašaju. E neće tako ići! Ono najbolje što se može dogoditi je liberalizirati tržište i dozvoliti svakom građaninu koji posjeduje licencu da obavlja prijevoz. Previše vremena smo trošili na dodvoravanje. Sve skupa je eskaliralo kad su odlučili blokirati državnu cestu i ne pružati usluge u sred turističke sezone.Što bi bilo da se dogodio smrtni slučaj? – zapitao se gradonačelnik.

Bogdanović mu je odgovorio kako žestina ne znači nužno argument. 

– Stalno zaboravljate da je za funkcioniranje taksi službe odgovorna ova administracija, nisu taksisti. Mi organiziramo njihov rad i mi ga moramo nadgledati i korigirati. Neće oni sami sebi dignuti dozvolu. Nema samoorganizacije u ljudskom društvu. Mi sve pustimo i onda se čudimo. Pustili smo ih u potpuni nered. Ne dao Bog da se dogodi liberalizacija. Mogu li ja po tome voziti autobus i liniju broj 16? Ne mogu. U kulturnim turističkim gradovima je propisan broj restorana, kafića i trgovina. Nemojmo izvrtati činjenice. Sad smo u situaciji da organiziramo javni prijevoz. Mi to radimo, a ne taksisti – kazao je Bogdanović

Franković mu je uzvratio

– Treba znati biti društveno odgovoran. Društvena odgovornost nije svaki dan ugrožavati živote stanovnika. Vi kažete da ih donekle razumijete. Zamislimo sve ugrožene skupine u RH pa da svakome padne na pamet blokirati prometnice. Je li to sistem iskazivanja nezadovoljstva? Više puta sam rekao protiv sam Ubera i više puta sam kao saborski zastupnik primio taksiste. I ako se s ikim razgovaralo, s njima se razgovaralo jako puno. No, njima su važni samo oni i osobni prihod. Žrtve svega toga smo mi i to je problem – zaključio je Franković.

Maro Kristić je dodao kako u ovoj situaciji svi imaju djelić odgovornosti.

– Sad je na novoj gradskoj upravi da podijeli dozvole. Mislim da će se dovesti reda u autotaksi djelatnost – kazao je Kristić.

Terezina Orlić istaknula je kako se neće raditi o liberalizaciji koju će vijećnici napraviti, već o zakonu o cestovnom prometu koji će se do kraja godine izglasati. 

Točka Prijedlog odluke o dopunama Odluke o autotaksi prijevozu na području i s područja Grada Dubrovnika prihvaćena je uz jedan suzdržan glas.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *