VRHUNAC TOPLINSKOG VALA: Pripazite na zdravlje i izbjegavajte ove stvari

294

Unutrašnjost Dalmacije i danas će biti najtopliji dio Hrvatske.

Duž obale i na otocima će najviša temperatura biti malo niža nego u Zagori, uglavnom od 35 do 40 °C. Jutros je u Splitu izmjereno 31,3°C, u Dubrovniku 29,4°C, Šibeniku 30,5°C dok je u Zadru bilo “tek” 26,9°C.

Do kraja tjedna diljem naše zemlje izdan je najviši stupanja opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Kako su upozorili iz Državnog hidrometereološkog zavoda, vrijeme je od sredine tjedna pod utjecajem srednjeg i malo sniženog tlaka zraka, a frontalni poremećaji će nas do daljnjeg zaobilaziti. Sa zadržavanjem tople zračne mase toplina će se prema kraju tjedna akumulirati.

Toplinski val koji je u ova dva dana najžešći upravo u Dalmaciji danas će se proširti i u ostatak zemlje i regije, a u narednim danima upravo sa istoka bi trebali pristizati vijesti o ekstremnim temperaturama koje bi trebale dosegnuti vrijednosti od 42 do 43°C.

Preporuke liječnika uvijek su iste, samo ih se treba pridržavati. Nosite laganu, prozračnu odjeću. Izbjegavajte alkoholna pića. Uzimajte veće količine tekućine nego što je uobičajeno, imajte tekućinu dostupnu ako napuštate stan ili kuću. Sve obveze, ukoliko možete, ostavite za rano jutro ili kasnu večer. /Dalmacija Plus/

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *