Zamjenica župana Žaklina Marević na VI. Forumu poljskih i hrvatskih regija

525

Zamjenica župana Žaklina Marević sudjelovala je u poljskom gradu Torunu na VI. Forumu poljskih i hrvatskih regija na kojem se raspravljalo o važnosti uključivanja hrvatskih prometnih pravaca u europske, ali i važnosti javno-privatnog partnerstva poglavito u svjetlu sve većeg broja poljskih turista u Republici Hrvatskoj.

Jedan od inicijatora poljsko-hrvatskog prijateljstva Jacek Protas, istaknuo da mu je drago jer Hrvatska i danas aktualno sudjeluje u raspravi o EU politikama nakon 2020, a dodao je kako je važno da se zemlje u razvoju poput Poljske i Hrvatske nastave povezivati i napredovati.

Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Andrea Bekić istaknula je kako bi Hrvatska trebala valorizirati jadransku dimenziju te povezati turizam sa svim gospodarskim granama, a ustvrdila je kako je samo tijekom ove godine Hrvatsku posjetilo više od 800 tisuća poljskih turista.

Na Forumu se raspravljalo o uključivanju hrvatskih prometnih pravaca u europske prometne pravce što će doprinijeti povezivanju poljsko-hrvatskog gospodarstva i infrastrukture.U tom kontekstu bilo je govora o prometnom koridoru Baltik – Jadran, koji bi, osim integralne prometne povezanosti, trebao omogućiti i najkraći put između luka Szczecin i Rijeke.Među ostalim bilo je riječi i o važnim odrednicama ravnomjernog gospodarskog razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave, a istaknuto je kako se mora sve više govoriti o otvaranju javno-privatnog partnerstva, poglavito u svjetlu sve većeg broja poljskih turista u Hrvatskoj.

Istaknuto je kako se uz pomoć kapitala poduzetnika može postići gospodarski rast te da u Poljskoj općine i gradovi uspješno rade na razvoju vojvodstava upravo zahvaljujući projektima javno-privatnog partnerstva.

Inače, Forum koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike s ciljem razmjene iskustva i uspješne suradnje u budućnosti, održao se pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva razvoja Republike Poljske, Hrvatskoga sabora, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore.Organizatori su bili Savez Vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršaleka kujawsko-pomorskog vojvodstva i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *