“ZAŠTITIMO NAŠU DJECU”: Kampanja Zavoda o važnosti cijepljenja djece

298

Od 01. rujna do 31. prosinca 2017. g. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz financijsku potporu Grada Dubrovnika provodi medijsku kampanju pod nazivom “Zaštitimo našu djecu”.

Za većinu cijepljenja Dubrovačko-neretvanska županija ima najniži obuhvat, a prednjači Grad Dubrovnik. Primjerice, u 2016. udio cijepljene djece primarnim cijepljenjem (3.-6. mjesec života) protiv difterije, tetanusa i hripavca iznosi: 92,8% za RH, 82,2% za DNŽ, a 78,4% za Dubrovnik. Iste godine, udio cijepljene djece primarnim cijepljenjem protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (druga godina života) iznosi: 89,6% za RH, 64,4% za DNŽ, a 59,2% za Dubrovnik. Napominjemo kako za većinu bolesti protiv kojih se provodi obvezno cijepljenje proporcija cijepljenih mora doseći najmanje 95% predviđene djece, kako bi postigli kolektivnu imunost i spriječili nastanak epidemije.

Od 1. siječnja 2016. do kraja srpnja 2017. godine Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prijavljeno je više od 17.000 oboljelih od ospica od čega je 40 osoba umrlo od posljedica bolesti. U prvih sedam mjeseci 2017. g. broj prijavljenih je pet puta veći od istog razdoblja prethodne godine. Najveći broj slučajeva zabilježen je u Italiji, Rumunjskoj i Njemačkoj.

Glavni cilj medijske kampanje je senzibiliziranje roditelja o važnosti cijepljenja djece te povećanje cijepnog obuhvata.

Medijska kampanja će se provoditi preko lokalnih medija (televizije, radija, internetskih stranica), Facebooka, javnog LCD oglašavanja te preko stranica našeg Zavoda.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *