Zastupnice Šuica, Maletić i Zovko u Rimu na sastanku Europskih pučana

293

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica te zastupnice Ivana Maletić i Željana Zovko sudjeluju od 27. do 29. rujna u Rimu na konferenciji  o zajedničkoj sigurnosti i stabilnosti na Mediteranu u sklopu European Ideas Network 2017 Summer University. Rasprava će kroz nekoliko panela i okruglih stolova okupiti široki spektar visokih dužnosnika, političara, akademika, poslovnih stručnjaka te predstavnika civilnog društva. Neki od posebnih gostiju bit će predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Angelino Alfano, voditeljica talijanske delegacije Europske pučke stranke Elisabetta Gardini te ambasador Europske Unije pri Ujedinjenim narodima João Vale de Almeida.

„Nismo mogli pronaći bolje mjesto za 16. konferenciju Mreže Europskih ideja. Izbor lokacije je prilog proslavi 60. obljetnice Rimskih sporazuma. Europska unija prolazi kroz povijesni trenutak i ovaj skup u Rimu će nama zastupnicima EPP-a dati dovoljno prostora za raspravu o budućnosti Europe. Teme od sigurnosti, obrane, migracija, ekonomije, demografije i vanjskih poslova dominirat će ovim skupom i nadam se da će doprinijeti jačanju odnosa zemalja članica kao i osnaživanju budućih europskih politika“, izjavila je Dubravka Šuica.

„Puno je izazova pred Europom i državama članicama: od sigurnosti, borbe protiv terorizma, migracija, demografije, energetske neovisnosti, do potrebe za tehnološkim inovacijama, reindustrijalizacijom, digitalizacijom, razvojem novih znanja i vještina te jačanja uloge mladih u EU. O svemu ovom raspravljamo u Rimu gdje smo do petka u organizaciji think thank-a European Ideas Network. Program je intenzivan, a nove ideje o važnim temama kasnije pretvorene u konkretne akcije preduvjet su rasta i razvoja, našeg zajedničkog stvaranja inovativne Europe koja inspirira i vodi“, istaknula je zastupnica Maletić.

Zastupnica Željana Zovko također je ukazala na važnost ove konferencije. “Budućnost zajedničke europske sigurnosne politike, stabilnost na Mediteranu, pitanja imigracije te jačanja utjecaja vanjske politike izazovi su s kojima se Europska unija trenutačno suočava, a Rim je simbolično mjesto susreta za razmjenu ideja Europske pučke stranke o ovim problemima. Europska unija treba na svojim granicama jačati utjecaj svojih vrijednosti i vidljivost u državama s kojima surađuje na strateškom partnerstvu kako njezina sigurnost i stabilnost ne bi bila ugrožena”, izjavila je zastupnica Zovko.

Europska mreža ideja otvoren je paneuropski trust mozgova osmišljen kako bi promicao nove načine razmišljanja o ključnim izazovima s kojima se suočavaju države Europske unije. Ono je važno mjesto susreta i intelektualno sjecište desnog centra europske politike. Ovogodišnji susret u Rimu, 60 godina nakon potpisivanja Rimskih ugovora, ima posebno simbolično značenje. U sklopu teme Zajednička sigurnost i stabilnost u mediteranskoj regiji, sudionici će pokušati dati odgovore na suvremene izazove koji stoje pred današnjom Europskom unijom, a to su: imigracije i demografija, digitalizacija, tehnološke inovacije, poduzetništvo i strateški menadžment, EU strategija u borbi protiv terorizma i ekstremizma, bioetika i ljudsko dostojanstvo, rusko-europski dijalog u području energije, osnaživanje europske vanjske politike, financijski sektor, ekonomski rast i stabilnost u Uniji, budućn ost transatlantskih odnosa, osnaživanje mladih u Uniji te europska sigurnost i obrana.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *