Zastupnik Picula na Visu predstavlja rezultate projekta o štednji vode na otocima

194

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma pokrenuo je međunarodni projekt izrade modela upravljanja vodom „Water Saving Challenge“ (WaSaC) na europskim otocima. Projekt obuhvaća 8 otoka – po dva iz Francuske, Grčke, Irske i dva iz Hrvatske: Vis i Lastovo.

Komiža na Visu domaćin je središnje projektne konferencije koja će se održati ovoga petka, 22. rujna, od 9.00 sati, u hotelu Biševo. Tom prilikom bit će predstavljeni prvi rezultati istraživanja. U sklopu ove konferencije, Picula organizira i javni panel „Aktivni otoci – daleko od obale, blizu rješenjima“ kako bi promovirao „otočnost“ kao poticaj inovativnim rješenjima te korištenje europskih fondova kao jedan od izvora njihovog financiranja.

„Ovaj projekt, koji smo simbolično pokrenuli na Svjetski dan voda, treba pomoći da naši otoci postupno prestanu trpjeti od žeđi. „Water Saving Challenge“ želi uštedjeti vodu otocima, a novac otočanima! Rješenja koja tražimo nisu univerzalna i zato će se za razvijanje modela upravljanja vodnim resursima koristiti različita iskustva francuskih, grčkih, irskih i hrvatskih otoka. Oni bi mogli služiti kao primjer drugim europskim otocima, ali i obalnim zajednicama ugroženim nestašicom vode. Potrošnju vode na otocima želimo smanjiti pomoću inovativnih tehnoloških rješenja kao i  promjenama neracionalnih navika“, poručio je zastupnik Picula uoči konferencije u Komiži. 

Općina Lastovo je održala projekt ugradnje nastavka na slavine kojim se ciljalo racionalizirati potrošnju vode. Taj im je projekt, zajedno s predanošću općine Lastovo da podijeli svoja iskustva s drugim otocima, osigurao mjesto u ovom međunarodnom projektu. Na konferenciji uz zastupnika Tonina Piculu i predstavnike osam europskih otoka, sudjeluju Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, gradonačelnik Visa Ivo Radica, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas, Christian Pleijel s Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stockholmu, Mairtin O’Mealoid, vijećnik Europske federacije malih otoka te drugi stručnjaci. 

 „Na malim i srednje velikim europskim otocima živi više od 20 milijuna ljudi, a problem s nestašicom vode utječe ne samo na kvalitetu svakodnevnog života nego u nekim slučajevima dovodi u pitanje i opstanak življenja na otoku. Vis i Lastovo mogu biti primjeri dobre prakse kao uzor drugim otocima koji se suočavaju s redukcijama vode“, zaključio je zastupnik Picula.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *