ZDRAVLJE: Joga i meditacija “reprogramiraju” vaše gene

512

Joga i meditacija poznate su po tome da djeluju opuštajuće. Međutim, najnovija studija otkriva da bi ove tehnike mogle imati puno šire ljekovito djelovanje.
Prema studiji koju su proveli britanski znanstvenici sa Sveučilišta Coventry, predvođeni Hrvaticom Ivanom Burić, došli su do zaključka da duhovno-tjelesne tehnike imaju pozitivan učinak već na genetskoj razini. Meditacija, joga i druge tehnike koje oslobađaju svijest i poboljšavaju kondiciju, neutraliziraju štetne učinke stresa i sprečavaju brojne bolesti. Znanstvenici kažu da je senzacionalno otkriće to što te vježbe polako mijenjaju vaš genetski kod koji je “programiran” za stvaranje određenih proteina. Redovitim vježbama možete reprogramirati gene i poboljšati biokemijske procese u organizmu te tako spriječiti mnoge bolesti.

Joga i meditacija kao prevencija mnogih bolesti
Ova nova studija obuhvatila je i analizirala podatke 18 različitih znanstvenih radova. Na jednom mjestu prikupljeni su podaci dobiveni na uzorku od 846 ispitanika i njihovom analizom došlo se do važnih saznanja o zdravlju.
Duhovno-tjelesne tehnike poput joge, meditacije, Tai Chija, Qi gonga i vježbi disanja imaju snažan biološki utjecaj na čovjeka i njegovu genetsku strukturu. Rezultati su potvrdili pretpostavke da ove tehnike djeluju kao prevencija i da umanjuju mogućnost obolijevanja, pogotovo od upalnih stanja. Joga i meditacija će ojačati imunitet, zaštititi od infekcija te ubrzati zacjeljivanje rana i ozljeda – tvrde autori studije.
U današnje vrijeme kada je stres najčešći uzrok zdravstvenih tegoba, odgovor našeg tijela u obliku raznih upala može biti kroničan i tako snažno naškoditi fizičkom i mentalnom zdravlju. Znanstvenici su zaključili da oni koji redovito prakticiraju duhovno-tjelesne vježbe imaju puno manje mogućnosti oboljeti od takvih bolesti. Razlog je u tome što se kod njih stvara manje proteina koji potiču upale, a za proizvodnju tih proteina odgovorni su geni. Molekularna i genetska struktura koja djeluje na stvaranje štetnih stresnih proteina ovim je vježbama zaustavljena – objavili su znanstvenici.
Okolina i način života mogu utjecati na to koji će se geni aktivirati, a koji ne. To ima utjecaja na smanjenje pojave bolesti, na dugovječnost, pa čak i na zdravlje budućih generacija s obzirom na to da se naš genetski kod prenosi potomcima.

Zdrave navike donose dugotrajne rezultate
Voditeljica ove studije Ivana Burić kaže da je njezin tim bio iznenađen saznanjem kako različite duhovno-tjelersne tehnike imaju jednake učinke na zdravlje.
“U praksi, sjedeći oblik meditacije je bitno drugačiji od joge ili Tai Chija”, kaže Ivana. “Pa ipak, sve te aktivnosti – ako se prakticiraju redovito – neutraliziraju djelovanje gena koji su odgovorni za izazivanje upala.”
To je relativno nov pogled na genetske procese u tijelu, ističe znanstvenica, i vrlo je vjerojatno da i druge pozitivne životne navike donose slične dobrobiti. Tu prvenstveno misli na zdravu prehranu i redovito bavljenje rekreacijom ili sportom. Burić tvrdi da dosadašnje studije ukazuju na velik utjecaj duhovno-tjelesnih aktivnosti, jer zbog njih mozak drugačije upravlja genetski uvjetovanim procesima i tako poboljšava naše zdravlje.
Također je naglasila i da naslijeđeni geni nisu “statični” nego su podložni čovjekovim stilu života i djelovanju.

 

Izvor:Alternativa za vas
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *