ŽESTOKA RASPRAVA U BIH: Zaustavite izgradnju Pelješkog mosta

407

Parlament BiH ponovo će otvoriti pitanje gradnje Pelješkog mosta kojim Hrvatska planira povezati svoj teritorij, ali i problem razgraničenja na moru pri čemu je dio zastupnika odlučan u nakani da izvrši pritisak na Vijeće ministara BiH kako bi se već najavljeni radovi na mostu zaustavili dok se još jednom ne revidira cijeli projekt i ne provjeri pod kojim je točno uvjetima on prihvatljiv za bosanskohercegovačku stranu.

Sve to moglo se čuti na raspravi koja je vođena na sjednici Zastupničkog doma okončanoj u srijedu kasno navečer.

U zaključcima usvojenim pred ponoć Zastupnički dom parlamenta BiH obvezao je Vijeće ministara da za sljedeću sjednicu zakazanu za 26. srpnja dostavi cjelovito i detaljno izvješće o aktivnostima vezanim uz izgradnju Pelješkog mosta.

Usvojen je i zaključak da Vijeće ministara BiH dostavi sve sporazume, ugovore ili druge akte potpisane od strane BiH a vezane uz granicu BiH i Hrvatske, kao i za izgradnju i odobrenje aktivnosti izgradnje Pelješkog mosta.

Zaključeno je i kako Hrvatskoj treba uputiti notu da “obustavi sve aktivnosti vezane uz izgradnju mosta Pelješac dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost” u što treba uključiti sva nadležna tijela vlasti.

Problemi oko izgradnje Pelješkog mosta proistekli su iz činjenice da Hrvatska i BiH do sada nisu riješile pitanje razgraničenja. Međudržavna granica proteže se u duljini od oko tisuću kilometara pri čemu je sporno oko pet posto granične crte, a jedan dio odnosi se upravo na morsku granicu, odnosno razgraničenje kod Neumskog zaljeva.

Zastupnik Željko Komšić, nekadašnji član Predsjedništva BiH, kazao je u srijedu kako je bosanskohercegovački državni vrh u vrijeme kada je prvi put najavljena gradnja Pelješkog mosta bio spreman tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer se u jednom trenutku činilo kako nikakav dogovor o tome nije moguć.

“To smo kazali (bivšem) premijeru (Ivi) Sanaderu. On se zbog toga silno uzrujao”, kazao je Komšić na sjednici Zastupničkog doma, prenose bh mediji.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *