Znate ono kad ne možete izbaciti određenu pjesmu iz glave? Evo što to znači

619

Ljudi koji bolje pamte skloniji su cjelodnevnom pjevušenju iritantnih hitova. Njemački znanstvenik otkrio je zašto nam se pjesme vrte po glavi i, što je još važnije, način kako da ih se riješimo.

Svima nam se to dogodilo, čujemo pjesmu i onda je ne možemo izbaciti iz glave. Njemački znanstvenik zna zašto se to događa i kako se boriti s “bubama u uhu”. 

Mozak je najranjiviji na zarazne melodije kada radi ispod kapaciteta, kaže profesor Michael Oehler, predsjednik njemačkog društva za glazbenu psihologiju. Ulaze li vam bube u uho često ili nešto rjeđe, ovisi o slušnom pamćenju. “Ako vam je ono dobro razvijeno, bit će te skloniji tome da vam neke pjesme ‘zaglave’ u glavi”, kaže Oehler. 
Ima pjesama koje su zaraznije od drugih, a to ponajviše ovisi o melodiji i brzini, dodaje profesor.

 
Kako bi se mozak oslobodio zarazne pjesme, treba ga okupirati nečim drugim, primjerice čitanjem, rekao je Oehler. No, nipošto nemojte početi plesati – kretanje uz glazbu produžit će boravak bube u glavi. Ali zato može pomoći u kretanje u kontraritmu.  Ako se sa zaraznom pjesmom možete suočiti, dobra je ideja poslušati je cijelu još jednom.  “Ponekad će upravo to pomoći da pjesma nestane”, kaže Oehler. 

IZVOR: zivotistil.rtl.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *