Županijski vijećnici SDP-a oštro po ovršenom Domu za starije i nemoćne: ‘Tko su osobe koje će ovo nadoknaditi’

367

Županijski vjećnici SDP-a Kristina Čurčija i Krešimir Kuran jutros su sazvali konferenciju za medije na kojoj su prozvali ravnateljicu Doma za starije i nemoćne osobe Maricu Miletić za nesavjestan rad zbog ovrhe koja je sjela na Dom i to u iznosu od 880 tisuća kuna. Županijski vjećnici SDP-a Kristina Čurčija i Krešimir Kuran jutros su sazvali konferenciju za medije na kojoj su prozvali ravnateljicu Doma za starije i nemoćne osobe Maricu Miletić za nesavjestan rad zbog ovrhe koja je sjela na Dom i to u iznosu od 880 tisuća kuna. 

-Povod je bilo moje vijećničko pitanje postavljeno na prošloj Županijskog sjednici koja je bila prije tri mjeseca, a postavila sam vjećničko pitanje u vezi gubitka spora Doma. Naime, Dom je zbog radova koji su izvedeni u njemu ušao u parnicu jer nije priznavao one radove koji su napravljeni 2005. godine. Ti radovi su kroz godine narasli na 885 tisuća kuna s kamatama-kazala je županijska vijećnica Kristina Čurčija te nastavila:  

-Tko će snositi odgovornost za gubitak 885 tisuća kuna? Znamo da je Dom proračunski korisnik. Na današnjoj sjednici između ostalog usvojit ćemo i statut doma Vela Luke u kojem su navodi isti kao i u statutu Doma za starije i nemoćne osobe Dubrovnik. U članku 43. jasno piše da ravnatelj može biti razriješen dužnosti i prije isteka vremena ako svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči Domu veću štetu, te zanemarivo i nemarno obavlja svoju dužnost- kazala je Čurčija. 

Također osvrnula se i na Županov komentar u kojem je kazao kako je ravnateljica u spor ušla svjesno te da je smatrala da će spor i dobiti, a ako se dogodi da spor izgubi da će snositi posljedice. Kazala je kako o njeovim riječima postoji i dokaz a to je tonski snimak. 

-Koje su posljedice za gubitak ovog novca? Tko su osobe koje će ovo nadoknaditi? Da li su to žitelji Dubrovačko-neretvanske županije,da li su to korisnici Doma ili možda na današnjoj sjednici mi imamo povećanje novca koje će se davati Domovima, pa između ostalog i ovom Domu-pita se Čurčija. 

Kako kaže Čurčija ravnateljica se poziva na to da je sa cijelom situacijom cijelo vrijeme bila upoznata Dubrovačko-neretvanska Županija dok je izvođač radova tražio da se mora isplatiti. 

-Postavlja se pitanje odgovornosti Upravnog vijeća Doma. Ako pročitate Zakon o socijalnoj skrbi točnije članak 157. vidjet ćete da piše da je Upravno vijeće dužno razriješiti ravnatelja ako svojim nesavjesnim i nepravilnim radom prouzroči Domu veću štetu. Upravno vijeće ne da to nije napravilo već je nakon raspisanog natječaja ponovno izabralo istu ravanteljicu koja je napravila enormnu štetu-kazao je Krešimir Kuran te nastavio: 

-Proučavajući dokumente i statut Doma, može se pronaći članak 41. u kojem piše da se odluka o javnom natječaju za ravnatelja mora donijeti najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata ravnatelja. Ako je istek mandata ravnatelja 10.prosinca kako to da je  natječaj raspisan 18.listopada, znači samo dva mjeseca prije isteka, a u statutu piše tri mjeseca što znači da je natječaj trebao biti raspisan već u rujnu.  Upravno vijeće ne samo da je prekršilo zakon već je prekršilo i sami statut što me čudi jer je predsjednik Upravnog vijeća gospodin Korda koji je inače član Hrvatske stranke umirovljenika, stranke koja bi se trebala brinuti za umirovljenike starije i nemoćne, a ovako imamo dojam da se brine o ravnateljici-kazao je Kuran. 

Također, Kuran je kazao kako povlači i paralelu odgovornosti gospodina Ivana Margeretića koji je bio predsjednik Županijske skupštine u prošlom sazivu te je trenutno i predsjednik Županijske organizacije stranke umirovljenika jer nije ni on reagirao na stanje u Domu.  

-Smatram da nije u redu to prema ljudima koje oni predstavljaju-zaključio je Kuran. 

Pokušali smo kontaktirati i ravnateljicu Miletić i priupitati je za komentar no do nje nismo uspjeli doći, pa je zapravo pravo pitanje što se s Domom za starije i nemoćne Dubrovnik događa jer nešto očito ne štima.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *