ANA MILIČIĆ: ‘Nema interesa među mladima za poslove zaštite i spašavanja’

513

Sezona se bliži kraju i neke djelatnosti mogu bar na kratko odahnuti. Problem zapošljavanja mladih sezonaca nije samo problem ugostitelja i hotelijera. Taj problem imaju i u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije. U vrijeme ljetnih mjeseci kada se događa i najviše nesreća od velikih šumskih požara i iznenadnih poplava preko zalutalih turista po brdima i u vodama, teško je pridobiti dobrovoljce koji, osim što moraju biti sposobni za ovaj posao, moraju biti spremni na svakojake situacije, nekad i po život opasne.  

 

Pročelnica županijskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ana Miličić kazala je više o nedostatku radne snage s kojim su suočeni.

 
– Općenito, problem u našoj Županiji, pogotovo ovaj priobalni dio, što se tiče sezonskih vatrogasaca i svih mogućih sezonskih poslova koji nisu vezani za turizam i ugostiteljstvo,  je dobiti ljude. Svi su negdje zaposleni, najviše u turizmu naravno i pokušavaju iskoristiti sezonu i zaraditi. Onda je i vatrogascima teško dobiti dobrovoljce u sezoni kada im je i najpotrebnije za bilo kakve poslove. Dobiti ljude koji su slobodni usred ljeta i koji će skočiti i poći gasiti požar i sve drugo što se tiče javnih djelatnosti, postalo je skoro pa nemoguće – objašnjava Miličić.

Za dobiti posao u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje potrebno je proći i određene vježbe kao i imati neke kvalifikacije. Vježbenici sa završenim obrazovanjem određene stručne spreme i struke, bez radnog iskustva ili kraćim radnim iskustvom, kao i za svaki, tako i za ovaj posao moraju imati staž.

– Vježbenike koje smo imali jedno vrijeme, više nemamo. Imali smo jednog iz Neretve, jednoga iz Dubrovnika, nakon toga više nitko. Jednostavno ljudi u Dubrovniku ili ne zadovoljavaju uvjete, jer ovaj posao ipak ne može bilo tko raditi, ili ne postoji interes, što bih rekla da je ipak primarno – ističe.

Da se radi o jednom, po prosjeku godina najmlađem Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Miličić naglašava kako nisu toliko mladi, koliko su drugi stari.

– Naš prosjek godina je preko 40, ali to nas i dalje čini najmlađima – zaljučuje pročelnica županijskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ana Miličić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *