ANDRO VLAHUŠIĆ: ŠIROKE ULICE I VISOKE ZGRADE OBILJEŽJA SU GRADOVA

567
“Da su Mato Franković i Božo Benić živjeli u srednjem vijeku, te odlučivali o razvoju Dubrovnika, Grad nikada ne bi izgradio Katedralu, Minčetu, dubrovačke zvonike. Jer svi oni nadvisuju 22 metra, koliko se izmjenama i dopunama predlaže da mogu iznositi najviše zgrade u dubrovačkome downtownu , gruškome polju.
Kada ne znaš kako urbanistički razvijati Dubrovnik, pogledaj samo njegovu matricu, povijesnu jezgru , preuzmi model i primjeni ga na ostali dio grada i ne možeš pogriješiti. U prilogu teksta su tri fotografije koje pokazuju povijesnu jezgru Dubrovnika. Ljepota Dubrovnika prvenstveno dolazi od Straduna, Široke ulice , te ulice Pred dvorom koje zajedno čine najljepši svjetski trg. A na Stradunu i Pred dvorom visoka Katedrala, crkva Svetoga Vlaha, zvonici, te visoke kuće stare više stoljeća.
Širina ulica , namijenjenih pješacima, te vozilima glavno je obilježje kvalitetnoga grada. Modernoga i povijesnoga. Druga odrednica uspješnih gradova, su visoke gradjevine izgradjene u središtima gradova, javnoga ili komercijalnoga sadržaja.
Naravno postoje predjeli grada gdje se visina zgrada treba ograničiti, kao što je kontaktna zona grada , te zelene glavice Dubrovnika. Kako su sve gradjevine koje su označavaju kao ružne nastale u protekle četiri godine, a nijedna osim Importanea nije nastala za skoro osam godina dok sam ja bio gradonačelnik. Možda problem nije u GUPu nego gradonačelniku!
Urbanizam i kvalitetni gradovi nastaju na dva načina. Prvo je prostorno planiranje neizgradjenih dijelova grada. Za Pobrežje se treba napraviti kvalitetno urbanističko rješenje dobiveno javnim natječajem najboljih hrvatskih, ali i evropskih arhitekata. Ne smije Pobrežje postati druga Mokošicu , spavaonica bez javnih sadržaja, parkova, trgova, parkinga.
Drugo je rušenje zgrada u izgrađenim dijelovima grada, čime se uklanjaju objekti na novoplaniranim prometnim koridorima, parkovima, javnim površinama. Grad prethodno po tržišnim uvjetima kupi objekte ili zemljišta, sruši ih i pretvori u javne površine. Pariz i Barcelona svoju ljepotu duguju rušenju cijelih kvartova, nakon čega su nastala nova urbanistička rješenja. Raskrižje na Iljinoj glavici nastalo je tek nakon što smo otkupili zgrade na samome križanju, po hitnom ih postupku srušili, te izgradili funkcionalni, lijepi , široki ulaz u grad.
Kako bi ideju Straduna, Široke ulice ostvarili do Gruža i Kantafiga , treba srušiti zgrade ispod Doma umirovljenika, ogradu oko Sveučilišta (Stare bolnice) I Rektorata, srušiti ogradu oko Vile Čingrije, srušiti u Vukovarskoj ulici sve zgrade koje se nalaze u 27 metara širokom koridoru , definiranim izmjenama i dopunam GUPa iz 2014. godine.
Naravno i otkupiti zemljište Mihanovića kako bi između dva široka koridora, ulice dr Ante Starčevića i Vukovarske ostalo zelenilo i gradski park, a ne megagradjevina od 12 etaža.
Smanjivanje svih visina zgrada ( niskih, srednjih i visokih) kako se predlaže novim izmjenama GUPa, te smanjivanje visina zgrada u Gruškome polju sa 35 metra na 22 metra, značajno će poskupiti cijene stanova u Dubrovniku za sve građane. Smanjiti će se i građevinski sektor, koji i u ovoj korona krizi pokazuje svoj ekonomski značaj, bez državnih potpora.
Predlažem da se visine građevina ne mijenjaju, nego da se u novi GUP vrati Povjerenstvo za ocjenu uspješnosti arhitektonskih rješenja. Doda obaveza investitora i projektanta da uz zahtjev za lokacijskiom i građevinskom dozvolom predaju i 3D simulaciju predložene građevine, sa susjednim zgradama kako bi jasno prikazali njen smještaj u prostoru. Grad odmah stavlja na svoje web stranice sve zahtijeve za novu dogradnju ili izgradnju zgrada, sa 3D modelom zgrade i susjedstva. Jednom mjesečno na javnoj konferenciji projektanti predstavljaju svoja rješenja, te odgovaraju na pitanja susjeda, medija, arhitekata, prometaša i svih zainteresiranih građana. Tek nakon provedene javne rasprave Upravni odjel za izdavanje dozvola, izdaje dozvolu sukladno GUPu i drugim zakonskim obavezama.
Ovakvom javnom, transparentnom urbanističkom politikom nastaje Grad u kome svi participiraju. Grad koji ne pogoduje stranačkim prijateljima, nego osigurava jednake uvjete za sve.” – objavio je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *