Bivšem djelatniku porezne neće naplatiti vrtoglavo visoki porez

452

Porezna uprava u Trogiru svom je bivšem djelatniku “zaboravila” naplatiti porez od gotovo dva milijuna kuna pa je predmet otišao u zastaru.

Prijetili mu ovrhom

Kako piše Slobodna Dalmacija, bivši djelatnik je u mirovini posljednje tri godine, a prethodno je radio upravo u Poreznoj upravi u Trogiru. Toj istoj poreznoj upravi duguje 1.950.000 kuna plus kamate.

Uprava je protiv njega pokrenula postupak, doneseno je prvostupanjsko rješenje koje je u međuvremenu otišlo u zastaru, a sve zbog toga što Porezna služba Zadra, kojoj je slučaj dodijeljen, nije pokrenula spor o naplati.

Dokumenti iz listopada 2020. kojeg je donijelo Ministarstvo financija u povodu žalbe bivšeg djelatnika potvrđuju da se “obustavlja postupak utvrđivanja porezne obveze za 2006., 2007., 2008., 2009. i 2010. godinu zbog nastupa zastare prava na utvrđivanje”.

U obrazloženju stoji da je gospodinu “prvostupanjskim rješenjem utvrđen manje obračunati porez na dohodak i prirez porezu na dohodak” te mu je naloženo da u određenom roku uplati te utvrđene obveze. Ako to ne učini, naplata će se izvršiti ovrhom.

Želi sve ostaviti iza sebe

Ipak, do ovrhe neće doći jer se u nastavku dokumenta navodi da je predmet ušao u zastaru, a meritum je da je 10. listopada 2018. godine izdano rješenje prema Zakonu o porezu na dohodak kojim je za poreznog obveznika utvrđen nerazmjer između primitaka i izdataka za razdoblje od 2006. do 2010. godine, na što se bivši djelatnik žalio.

Apsolutna zastara, nakon godina dokumenata i objašnjena nastupila je s početkom 2017. godine. Navodno je sve po zakonu.

“Sve je to iza mene i shvatit ćete me kad vam kažem da o tome ne bih puno govorio. Ipak, moram reći da sam bio meta određenih ljudi. Jedan iz Vinišća neosnovano me je prijavio, a ovi iz zadarske Porezne, sve diletanti i balavci, prema meni su se ponijeli kao prema najgorem kriminalcu”, komentirao je kratko bivši djelatnik porezne za Slobodnu Dalmaciju.




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *