BOŽIĆ BEZ KOLAČA? Drastično poskupila namirnica koju svakodnevno koristimo

336

Cijena maslaca na svjetskim burzama vrtoglavo raste. U samo nekoliko mjeseci maslac je u maloprodaji poskupio i do 80 posto. I tu ne namjerava stati jer je potražnja za maslacem najveća uoči božićnih blagdana. Pitanje je hoće li ga uopće biti. Zbog poremećaja na tržištu, Europi prijeti nestašica te namirnice.

Potražnja je sve veća, a maslaca je sve manje. Logičan slijed – poskupljenje. Tako smo primjerice, pakiranje maslaca od 250 grama u siječnju plaćali 16 kuna dok je isti proizvod u lipnju stajao 20 kuna. U rujnu mu se maloprodajna cijena popela na 23 kune. Koliko će stajati u prosincu, kada je zbog blagdana potražnja i najveća, ne usuđujemo se prognozirati.

Najcrnji scenarij mogao bi biti nestašica maslaca uoči Božića.

“Hrvatski mljekarski sektor se već posljednjih nekoliko godina susreće s ogromnim padom proizvodnje mlijeka. Međutim, ova nestašica maslaca se događa na europskom tržištu i ona se reflektira i na naše tržište”, kaže Rašeljka Maras iz Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar.
Europski je maslac “istopio” ruski embargo.

“Došlo je do toga da su se pojavili užasni tržišni viškovi maslaca. Cijena je pala i sada kada su se te zalihe koje su se godinama gomilale prodale, sada je došlo do značajnog rasta u cijeni”, kaže Maras.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *