Crvikov “Vilin ples” šampion crnih vina na ovogodišnjoj Sabatini: Ova nagrada mi je posebno draga

547

Konavoski vinar Petar Crvik odnio je nagradu za najbolje crno vino koje nosi naziv ‘Vilin ples’ na tradicionalnom 27. međunarodnom susretu vinara i vinogradara Sabatina 2017. koji se održao u Primoštenu i trajao od 2. do 5. studenog, a susret označava kraj berbe vina u Dalmaciji.

Crvikovo vino je ukupni šampion crnih vina. Radi se o mješavini sorti Cabernet sauvignona, merlota i plavca. 

– Osjećaj je super jer je to potvrda da radim jako dobro, ali posebno me veseli ova nagrada jer sam kupažu, to jest, miješanje vina za Vilin ples radio sam. Znači, ja sam birao bačve koje će ići u kupažu i radio sam omjere ovih sorti, što je vrlo zahtjevno jer treba imati istančan okus. Ovo mi je u biti potvrda da sam na dobrom putu – objašnjava Crvik.

Na susretu se raspravljalo o vremenskim nepogodama koje su pogodile sve, pa tako i vinare. Ekstremno sušno ljeto, poplave, mraz, štetnici te mnoge druge teme bile su vrelo govora. Crvik kaže kako nakon mraza u svibnju ima manje grožđa, ali je kvaliteta vina ostala vrhunska.

– Što se tiče nas negdje je berba bila manja za 20 posto, negdje za 40, ali bitno je da nam je kvaliteta vina ostala na nivou. Neki vinari su izgubili i do 80 posto uroda.

Na Sabatinu je ove godine pristiglo 420 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, što je bio rekordan broj uzoraka, a ocjenjivalo se u nekoliko kategorija: buteljirana vina, otvorena vina, mlada vina, jaka alkoholna pića i izgled proizvoda (za buteljirana vina i jaka alkoholna pića).

Cilj ovog susreta koji se održava od 1991. godine je edukacija i informiranje, te povezivanje vinogradara i vinara međusobno, sa strukom i s ostalim gospodarskim subjektima izravno vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *