DEŠA nastavlja pružati podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela

500

DEŠA Dubrovnik sudjelovala je na sastanku koji je Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa održala u utorak, 20. veljače  sa predstavnicima državnog odvjetništva, policije i sudova – Prekršajnog, Općinskog  te Županijskog suda u Dubrovniku te predstavnikom Stalne službe Općinskog suda u Metkoviću.

Sastanak se održao kako bi se spomenute predstavnike upoznalo sa nastavkom pružanja podrške žrtvama i svjedocima u Dubrovačko neretvanskoj županiji  koju će DEŠA nastaviti provoditi. Naime, DEŠA je postala  partner u provedbi trogodišnjeg projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”, čiji je nositelj Ženska soba – Centar za seksualna prava, a provodi se u partnerstvu sa još deset organizacija civilnog društva.

Uloga je mreže osigurati podršku žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.
Sudionici sastanka iznijeli su svoja iskustva u dosadašnjem radu sa DEŠOM i izrazili potporu  ovakvom obliku usluge u našoj županiji. Među projektnim aktivnostima kojima je posvećena veća pažnja jest pratnja žrtava na sud.

Tom prilikom se sudionike obavijestilo da se radi o osobama koje su prošle edukaciju i provjeru Ministarstva te koje će imati iskaznicu koja će im omogućiti ulazak na sud sa žrtvom u svojstvu pratnje. Zaključno, sudionici su se složili kako je potrebno nastaviti razvijati ovu uslugu te je posebno naglašena važnost aktivnosti koje će doprinjeti većoj vidljivosti ove usluge; vezano za to, novost je i postavljanje info pulta  u prostorijama suda kako bi žrtve i svjedoci dobili sve potrebne informacije i kako bi se povećala sveukupna vidiljivost ovog sustava.

U Dubrovniku se takva usluga pruža u prostorijama udruge DEŠA putem telefona  020 311 625, maila zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u vremenu od ponedjeljak do petka od 08:00 do 16:00 h u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *